16 листопада к.т.н. доцентом, завідувачкою кафедри технологій та безпечності харчових продуктів факультету харчових технологій Мариною Самілик була проведена лекція для студентів Державного біотехнологічного університету на тему: «Технології комплексної переробки рослинної сировини на харчові продукти». Лекцію відвідали студенти 1 курсу ОКР «Бакалавр», що вивчають дисципліну: «Індустрія препаратів рослинного та тваринного походження», та студенти 1 та 2 курсів ОКР «Магістр», що вивчають такі дисциплін, як: «Ресурсоощадні технології переробки продукції тваринництва», так і «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва», відповідно. Лектор повідомила слухачів про те, що харчова промисловість є однією з найбільш багатовідхідних галузей народного господарства. За масштабами утворення відходів вона поступається лише добувним галузям. Самілик М. М. підкреслила, що причиною утворення відходів є використання недосконалих переробних технологій та відсутність належної логістики.
Лектор повідомила також про результати наукових досліджень співробітників кафедри технологій та безпечності харчових продуктів Сумського національного аграрного університету, що спрямовані на створення новітніх інноваційних безвідходних технологій переробки деяких видів овочів і рослин, та застосування їх в якості інгредієнтів для збагачення широкого асортименту молочних, хлібо-булочних та, в перспективі – м’ясопродуктів.
Слухачі лекції розділили думку Самілик М.М. про економічну доцільність розробленої науковцями безвідходної технології переробки деяких видів вітчизняних овочів (моркви, буряка, селери, пастернака), плодів дикорослих рослин.
Присутні на лекції студенти та викладачі брали участь в дискусії про вплив харчових добавок на зміни органолептичних показників, підвищення харчової та біологічної цінності основних видів молочних та м’ясних продуктів, хлібо-булочних виробів та солодощів, тобто продуктів, що входять до щоденного раціону харчування населення України.