15 грудня 2025 року на базі Полтавського державного аграрного університету працював міжвузівський круглий стіл «Магістри з харчових технологій у вирішенні завдань сталого розвитку України. Ціль 12. Відповідальне споживання та виробництво».
Враховуючи важливість та актуальність теми круглого столу, до його роботи долучилися представники університетів, відомі науковці – керівники інститутів, факультетів, завідувачі кафедрами та магістри 5 університетів України, в яких реалізується ОП з Харчових технологій та ОП близькі за змістом до даної ОП. Учасниками круглого столу були: Національний університет біоресурсів та природокористування, Національний університет харчових технологій, Державний торговельно-економічний університет, Державний біотехнологічний університет, Сумський національний аграрний університет. Значна частка учасників круглого столу – це магістри вищезазначених університетів.
Модератором на даному заході виступив проф. кафедри харчових технологій ПДАУ, д.т.н. Валерій СУКМАНОВ.
З привітальним словом виступив ректор ПДАУ, к. е. н., проф. Олександр ГАЛИЧ, який охарактеризував реалізацію даної цілі у ПДАУ.
У своїх виступах д. с-г. н. Світлана УСЕНКО – декан факультету тваринництва та продовольства ПДАУ; професорка, д. т .н. Лариса БАЛЬ-ПРИЛИПКО – декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП; професорка, д. т. н. Оксана КОЧУБЕЙ-ЛИТВИНЕНКО – директорка ННІ Харчових технологій НУХТ; професорка, д.т.н, професорка кафедри ресторанних і крафтових технологій ДТЕУ Тетяна ЮДІНА – гарант освітньої програми другого рівня вищої освіти «Крафтові технології»; професорка, д.т.н., Марина ЯНЧЕВА – декан факультету переробних і харчових виробництв, ДБТУ; к. с-г. н., доцентка Наталія БОЛГОВА – декан факультету харчових технологій СНАУ охарактеризували основні напрями, за яким працюють університети та ефективність залучення до реалізації Цілі 12 здобувачів другого магістерського рівня вищої освіти.
У своєму виступі доцентка, к.т.н., завідувачка кафедри харчових технологій ПДАУ Ніна БУДНИК розповіла про напрямки реалізації цілей сталого розвитку у яких приймають активну участь магістри з харчових технологій ПДАУ.
Директорка ННІ НУХТ Оксана КОЧУБЕЙ-ЛИТВИНЕНКО розповіла про особливості формування магістрів за 16 ОП, які реалізуються в НУХТ.
В.о. завідувачки кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ, доцентка, к. т. н. Оксана ВАШЕКА виступила з доповіддю «Система операційного вдосконалення технологічних процесів як інструмент у досягненні ЦСР 12» та як продовження представлення робіт НУХТ було заслухано магістрів 1 курсу ОП «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» Свирида А.В. та Безберди Д.О.
Завідувачка кафедрою стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції НУБіП, доцентка, к. т. н. Галина ТОЛОК представила роботи магістрів Дарини РИЖЕНКО, яка розповіла про визначення інструментів, методів та процедуру забезпечення безпечності харчових продуктів та магістра Артема УДОДА, виступ якого було присвячено розробленні елементів НАССР в умовах закладів харчування.
Професорка, д.т.н. Тетяна ЮДІНА (ДТЕУ) розповіла про вимоги до сучасного магістра, які було сформовано у цьому університеті, про ОП «Крафтові технології» як інструменті реалізації Цілі 12 та про участь викладачів та магістрів у європейській Програмі FOOD 2030, яка спрямована на формування сталих, здорових і інноваційних продовольчих системах за наступними головними напрямами: харчування для здоров’я; харчування для планети; інновації та циркулярна економіка; стійкість до кризи. На особливості підготовки магістрів з урахування програми сталого розвитку України звернула увагу Оксана ВІТРЯК, к. т. н., доцентка кафедри ресторанних і крафтових технологій ДТЕУ.
К.т.н. доцентка Анна РАДЧЕНКО та асистентка Валентина ДЕГТЯР у своєму виступі «Відповідальне споживання та виробництво: реалізація в нових поколіннях харчової продукції» представили комплекс робіт, який реалізується на кафедрі харчових технологій в ресторанній індустрії ДБТУ під керівництвом завідувачки кафедри, д.т.н., професорки Ольги ГРИНЧЕНКО. Практичне втілення продуктів нового покоління у харчову промисловість було представлено у доповіді здобувачки рівня вищої освіти магістр спеціальності 181 Харчові технології Ірини АЛЕЙНІКОВОЇ «Сочевиця в текстурі мусу: від ідеї до готового продукту».
Марина САВЧЕНКО, доцентка, к. т. н., доцентка кафедри технології харчування СНАУ, гарант ОП Харчові технології представила програму реалізації вимог ЦСР 12 при підготовці магістрів, та як підтвердження реалізації одного з пунктів цієї програми було заслухано доповідь магістра Ярослава ДЗЮБИ «Удосконалення технології виготовлення консервів із застосуванням автоматизованого стенду».
Магістри ОП «Крафтові технології» ДТЕУ Анна КУРИЛЕНКО та Дмитро, ВОДОП’ЯН зробили доповідь «Потенціал включення харчових органічних продуктв та альтернативних джерел білка в адаптований сталий раціон».
Гарант ОП Харчові технології, професор, д.т.н, професор кафедри харчових технологій Вячеслав СКРИПНИК представив напрями робіт магістрів ПДАУ при проведенні наукових досліджень та виконанні магістерських робіт. Магістр Андрій ГОРІН розповів про сталий розвиток сучасного харчового виробництва як системний перехід до ресурсозберігаючих технологій при мінімізації втрати сировини, зниженні енерговитрат та забезпеченні екологічної безпечності готової продукції.
Про свої бачення стратегічних орієнтирів та актуальних проблем розвитку м’ясопереробної галузі України розповіли здобувачка рівня вищої освіти магістр ОП «Промислові та крафтові технології м’яса та м’ясопродуктів» БОГОМАЗ Ірина та здобувачка рівня вищої освіти бакалавр ОП «Технології харчових продуктів тваринного походження» ДБТУ Ольга АЛЬКЕМА.
Біля 50 учасників круглого столу прийняли участь у його роботі і це свідчить про актуальність питання, гарні результати, які вже отримано, однак, в той же час, і сформулювати напрями, за якими слід працювати: вдосконалення ОП та змісту окремих освітніх компонент; розширення міжнародної співпраці на рівні магістерських практик, міжнародних проєктів, стажувань; орієнтація тематики наукових досліджень на вирішення завдань ЦСР 12; розробка та впровадження інноваційних харчових технологій з урахуванням вимог Програми ЦСР 12; поширення співпраці з підприємствами харчової промисловості України. @Кафедра Харчових технологій