Доцент кафедри технології харчування
Кандидат технічних наук
E-mail: marina.savchenko-pererva@snau.edu.ua, marina.saw4encko2011@gmail.com
Народилася 27 листопада 1982 року в м. Суми, Україна
2000-2005 рр. – навчання у Сумському національному аграрному університеті за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса»
2007-2013 рр.– навчання в аспірантурі СНАУ зі спеціальності: 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
З 2012 р. – працювала на посадах асистента, старшого викладача, доцента кафедри інженерних технологій харчових виробництв.
2015 р. – захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності: 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв на тему: «Удосконалення вихрових апаратів для інтенсифікації процесу вловлення пилоподібних продуктів в харчовій промисловості».
Основні навчальні дисципліни: «Інноваційний інжиніринг», в т.ч. англ. мовою, «Технологічне обладнання харчових виробництв», «Процеси та апарати харчових виробництв», «Автоматизація виробничих процесів», «Енергоменеджмент та енергоаудит переробних та харчових підприємств», в т.ч. англ. мовою
Напрям наукових досліджень: енергозберігаючі технології у харчових виробництвах, технологічне обладнання харчових виробництв
Інші досягнення:
- 64 фахові публікації (2012-2021рр.), із них 28 –міжнародні, 8 статей у Scopus, 3 монографії; два посібника 2021р.,2022р. ПАХВ;
- 7 патентів на корисну модель;
- сертифікат В2;
- викладання у англомовних студентів, захист магістрів із КНР;
- член проектної групи міжнародного проекту у співпраці з ЄБРР (2018-2020рр.), Грант «Удосконалення професійних навичок в галузі м’ясопереробки України» (2018. Світова продовольча організація та Європейський банк реконструкції та розвитку), фінансовано Євросоюзом;
- заступник декана з наукової роботи (2016-2020рр.);
- голова первинної профспілкової організації співробітників СНАУ (2015-2018рр);
- секретар вченої ради ФХТ (2015-2018рр);
- виконавець ДБТ 017u006532 «Розробка технології органічних сушених овочевих і плодово-ягідних напівфабрикатів та енергоефективної установки з використанням сонячних панелей», фінансовано МОН України;
- сертифікат міжнародного рівня “ Fundamentals of Academic Writing” (80годин), міжнародне стажування;
- керівник ДБТ «Удосконалення апаратів із зустрічними закрученими потоками» (2015-2021рр.) (за власний рахунок);
- Підвищення кваліфікації (стажування): Національний університет біоресурсів і природокористування України ННІ післядипломної освіти. Свідоцтво. Тема: «Підвищення енергетичної ефективності та стимулювання використання відновлюваних джерел енергії в агро-харчовому виробництві.
- Керівник ДБТ № 0119U103689 «Наукові та практичні аспекти розвитку техніки та технології екстракції субкритичною водою», 2019-2024рр.
- Виконавець ДБТ № 0115U006745 «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв», 2019-2024рр.