Сучасні українські традиції

Сучасні українські традиції

День української хустки — неофіційне щорічне свято з метою об’єднання жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Вперше свято відзначили у 2019 році 7 грудня. Саме в цей день мільйони жінок зі всього світу опублікували світлини з Хустками. Українська хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини. У межах відзначення на факультеті харчових технологій проводяться флешмоби «Зроби фото з хусткою» до якого долучаються не лише студентки, а й викладачі.

 

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Вишиванка – це одяг, який доречний у будень і у свято, а взори на одязі українців дивують різноманіттям, від відтворення давніх мотивів до сучасних сюжетів та ідей. Впровадили свято серед тижня, аби підкреслити, що вишиванка – складова повсякдення українців. Щорічно студенти та викладачі факультету харчових технологій долучаються до цього неймовірно красивого дійства.

 

Ярмаркування. На території нашої держави невеликі ярмарки відбувались з часів отримання першими містами Магдебурського права, що в часі збігалося із активним розвитком ремесел. Починаючи з XVI століття з європейських ринків торговці починають привозити іноземні товари на українські землі. Ярмарковий рух в Україні варто розглядати як елемент нематеріальної культурної спадщини українського народу у частині традицій і обрядовості. Саме тому, студенти та викладачі СНАУ є активними учасниками різноманітних ярмарок та агровиставок.

 

Пасхальні традиції. Паска – символ Агнця Божого, який був розп’ятий за наші гріхи на хресті, символічний хліб в ім’я свята Воскресіння Христового. З давніх-давен в церкві напередодні Великодня випікали церковний хліб циліндричної форми. Такий хліб називався “артос”, або “квасний хліб”. Пізніше паску почали пекти парафіяни вдома. Вважалося, що яка вийде паска, такий рік чекає на сім’ю. Студенти ФХТ долучаються до цієї чудової української традиції, а факультет розвивається та процвітає.

 

Різдво. Невід’ємним атрибутом сучасного українського Різдва є імбирні пряники. А пряники зроблені власноруч – то є символ родинного затишку та тепла. Виготовляючи святкову випічку, наші студенти навчаються толерантності та любові. А ще, це чудовий спосіб краще пізнати своїх викладачів.

 

Свято закоханих. Куди ж без кохання! Студенти факультету харчових технологій роблять особливі, солоденькі, прояви любові. Важко уявити собі сучасну молодь, яка б не захоплювалася цим святом. Гарна традиція та можливість удосконалити свої практичні навички.