Болгова Наталія Вікторівна

Доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів

Кандидат сільськогосподарських наук

ORCID https://orcid.org/0000-0002-0201-0769

Scopus Author ID: 57217302672

ResearcherID: V-8442-2018

Scholar.google https://scholar.google.com/citations?user=PcknxRgAAAAJ&hl=ru&oi=sra

E-mail: bolgova_1981@i.ua, корпоративна пошта: natalia.bolhova@snau.edu.ua

 

Освіта:

В 2003 р. закінчила Сумський національний аграрний університет. У цьому ж році вступила до аспірантури за спеціальністю 06.02.01 - розведення та селекція тварин, яку закінчила у 2006 році.

В 2009 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Селекційно-генетична оцінка проміжних генотипів української бурої молочної породи, що створюється» за спеціальність 06.02.01 – розведення та селекція тварин. Науковий керівник – Бондарчук Лариса Володимирівна, доцент, к.с.-г.н.

Доцент кафедри технології молока і м’яса, атестат 12ДЦ №044361 від 29.09.2015

Сертифікат вільного володіння німецькою мовою В2 (2020)

Досвід роботи:

З 2006 року працювала на посадах: асистент, старший викладач, доцент кафедр.

З 2022 року по теперішній час: Сумський національний аграрний університет, декан факультету харчових технологій, доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів.

Наукова робота:

Напрями наукових досліджень: Інноваційні технологічні рішення у виробництві харчової продукції. Розробка функціональних молочних продуктів.

Напрями наукової діяльності

Публікації за напрямами наукових тематик кафедри:

Болгова, Н.В., Самілик, М.М., Савчук, Н. (2022) Розширення асортименту макаронних виробів з β-каротином. Науковий вісник ТДАТУ, 12(2), 245-252. DOI: 10.31388/2220-8674-2022-2-24.

Болгова, Н., Самілик, М., Назаренко, Ю., & Соколенко, В. (2021). Технологія виробництва безлактозного йогурту з дотриманням принципів системи насср. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 33-46. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.4.4

Болгова Н.В. (2022). Міжнародна комунікація в питаннях безпечності харчових продуктів. Журнал «Наукові праці Національного університету харчових технологій». Т. 28. №5. 16-26. https://doi.org/10.24263/2225-2924-2022-28-5-4

Marina M. Samilyk, Evgenia V. Demidova, Natalia V. Bolgova (2022). Waste-free technology of processing wild plant raw materials. Journal of Chemistry and Technologies, 30(3), 394-403. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i3.256924

Samilyk M, Bolgova N, Tsyrulyk R, Ryzhkova T. Prospects for processing and use of root vegetable waste in food production. Food science and technology. 2021;15(4):60-68. https:// 10.15673/fst.v15i4.2253

Samilyk, M., Korniienko, D., Bolgova, N., Sokolenko, V., Boqomol, N. (2022). Using derivative products from processing wild berries to enrich pressed sugar. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (117)), 39–44. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.258127

Samilyk, M., Demidova, E., Bolgova, N., Savenko, O., Cherniavska, T. (2022). Development of bread technology with high biological value and increased shelf life. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 52–57. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255605

Saveliev, D., Petrova, O., Yashchenko, O., Rudakov, S., Harbuz, S., Shevchuk, N., Kachanova, T., Gill, M., Bolhova, N., & Borozenets, N. (2023). Improving the technology of the synthesis of fatty acid monoglycerides using the glycerolysis reaction. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6 (123), 6–12. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.278270

Bal’-Prylipko, L., Samilyk, M., Korniienko, D., Paska, M., Ryzhkova, T., Yatsenko, I., Hnoievyі, I., Tkachuk, S., Bolgova, N., Sokolenko, V. (2023). Determination of quality indicators of sugar fortified by-product. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (124)), 65–72. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885

Kunitsia, E., Kalyna, V., Haliasnyi, I., Siedykh, K., Kotliar, O., Dikhtyar, A., Polyansky, P., Ivanov, G., Baranova, O., & Bolhova, N. (2023). Development of a flavored oil composition based on hemp oil with increased resistance to oxidation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (125), 26–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287436

Ladyka, V., Bolgova, N., Synenko, T., Skliarenko, Y., Vechorka, V. (2023). Determining the influence of raw milk protein composition on the yield of cheese and its nutrient content. Eastern-European Journal of Enterprise Technolo-gies, 6 (11 (126)), 33–41. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.292063

Holovko, T., Bordunova, O., Bolhova, N., Vasylenko, O., Nazarenko, Y., & Prymenko, V. (2023). SPONGE CAKE ENRICHED WITH BEETROOT POWDER AND CHARD PUREE: NUTRITIONAL AND SENSORY QUALITIES. Food Science and Technology, 17(1). https://doi.org/10.15673/fst.v17i1.2558

Патенти:

  1. Патент UA 152390 МПК A23C19/00 A23C19/093 Спосіб виробництва виробу сиркового з соняшниковим ізолятом / Болгова Н.В., Хмелюк Т.А..; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u202103945; заявл. 07.07.2021; опубл. 25.01.2023, Бюл. № 4, 2023р.
  2. Патент UA 152392 МПК A23C 19/068 (2006.01) A23C 21/06 (2006.01) Спосіб виробництва сиру м’якого сироваткового «Карамелька» / Ладика В.І., Болгова Н.В., Самілик М.М., Соколенко В.В., Назаренко Ю.В.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u202200493; заявл. 07.02.2022; опубл. 25.01.2023, Бюл. № 4, 2023р.
  3. Патент UA 146779 МПК A23С 19/072 (2006.01) Спосіб виробництва сиру напівтвердого типу чеддер «Ніч» / Болгова Н.В., Цигура В.В; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2020 06237; заявл. 28.09.2020; опубл. 18.03.2021, Бюл. № 11, 2021р.
  4. Патент UA 141394 МПК A23С 19/08 (2006.01) Спосіб виробництва сиркової пасти «Часничок» / Болгова Н.В., Губа С.О., Цигура В.В., Єресь І.О.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2019 08777; заявл. 22.07.2019; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7, 2020р.
  5. Патент UA 141397 МПК (2020.01) A23С, А23С 19/08 (2006.01) Спосіб виробництва плавленого сиру з сухим харчовим екстрактом листя волоського горіха / Болгова Н.В., Губа С.О., Цигура В.В., Кревсун К.В., Хмелюк Т.А.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2019 08781; заявл. 22.07.2019; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7, 2020р.
  6. Патент UA 141396 МПК (2020.01) A23С 19/00 Спосіб виробництва плавленого сиру з йодказеїном / Болгова Н.В., Губа С.О., Цигура В.В., Галета Ю.С., Хмелюк Т.А.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2019 08780; заявл. 22.07.2019; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7, 2020р.
  7. Патент UA 136433 МПК A23С 19/08 (2006.01) A23L 29/256 (2016.01) Спосіб виробництва плавленого сиру з ламінарією / Болгова Н.В., Байдак М.О.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2018 12093; заявл. 06.12.2018; опубл. 27.08.2019, Бюл. № 16, 2019р.
  8. Патент UA 131020 МПК (2018.01) A23С 19/00 A23С 19/076 (2006.01) Спосіб виробництва сиру м’якого з ламінарією / Болгова Н.В.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2018 05313; заявл. 14.05.2018; опубл. 10.01.2019, Бюл. № 1, 2019р.

Технічні умови:

  1. Сметана А2. Технічні умови.
  2. Кефір А2. Технічні умови.
  3. Молоко коров’яче А2 питне.
  4. Йогурти А2. Технічні умови.

Керівництво науковою роботою студентів:

  1. International Competition of Student Scientific Works “Black Sea Science 2023”. І місце Serhii Chernyshov, Work Title «Improvement of the technology of meat pastry semi-finished products using gluten-free vegetable raw materials». Supervisor(s): Anna Helikh, Nataliia Bolhova.

Підвищення кваліфікації:

  1. International improvement of qualification (webinar) of the topic: “Non-formal education in the training of masters and doctors of philosophy (PhD) students in the countries of the European union and Ukraine”, certificate, Nr16328, 09.10.2023, October 2-9. 2023, 1.5 ECTS (45 hours)
  2. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, сертифікат, № 101048055-14-216, тема «Академічна доброчесність як рушійна сила підвищення якості освіти: кейси акредитаційної експертизи», 14-16 червня 2022р., 0,5 кредиту (15 год)
  3. Міністерство агарної політики та продовольства України, Прямуємо разом, EU4SaferFood, сертифікат, виданий 29.10.2023, тема «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР».
  4. Навчальний центр керівників проектів PROFI CLUB, сертифікат, №05559, тема "Гігієна і санітарія для працівників сфери громадського харчування", 21.04.2023р
  5. Weihenstephan-Triesdorf, certificate, Nr 57565498, “Methods of simplified Program planning processes using the MAX software”, 11 April – 8 Mar 2022, 6 ECTS (180 hours)

CV_Bolhova_N.