Тищенко Василь Іванович

Доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

ID Scopus: 57195522533 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57195522533

ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8149-4919

ID Web of Science V-2213-2018

Scholar google: https://scholar.google.com.ua/citations?user=Iq0hSmcAAAAJ&hl

Телефон: 0507276713

E-mail: tischenko_1958@ukr.net

Народилася у 1958 році у с. Терешківка, Сумського району Сумської області, українець.

 

Освіта:

1978-1983 рр. Сумський сільськогосподарський інститут

Спеціальність: Виробництво і переробка продуктів тваринництва, зооінженер, диплом з відзнакою.

1984-11.1989 рр. Науково-дослідний інститут тваринництва Лісостепу і Полісся України (навчання в аспірантурі (м. Харків)

Спеціальність: Технологія виробництва продукції тваринництва, кандидат сільськогосподарських наук (від 22 червня 1993 року)

Тема дисертації: «Підвищення ефективності використання кнурів умовах промислових комплексів»

Досвід роботи:

1983-1993 р.: Сумський сільськогосподарський інститут, асистент кафедри технології виробництва і переробки продуктів тваринництва

1993-1999 рр. Сумський національний аграрний університет, доцент, кафедри технології виробництва і переробки продуктів тваринництва

1999 - 2020 рр – доцент кафедри технології молока і м’яса СНАУ.

2020 – дотепер - доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів СНАУ.

 Науково-технічні роботи, виконані на замовлення територіальних громад, фізичних та юридичних осіб (науковий керівник):

  1. « «Розробка проектної документації цеху з переробки м’яса"» для ФОП Васін І.М. (Договір № ГДТ № 11/9 від 11.09. 2019 р.)
  2. ««Розробка рецептури крафтових м’ясопродуктів на основі регіональної сировини» для ФОП «Максименко А.А.» (Договір № 15-05 від 15.05.2023 р.

Патенти:

  1. М'ЯСОМІСТКА НАПІВКОПЧЕНА КОВБАСА З М'ЯСОМ КАЧКИ ПЕКІНСЬКОЇ. Патент на корисну модель № 1 133197 UA МПК (2016.01) A23L 13/50 ї./ Божко Н.В., Пасічний В.М., Тищенко В.І.; Вертелецька Н.П., заявник і патентовласник Сумський нац. агран. ун-т. - № 05371, заявл. 26.10.2018, опубл. 25.03.2019, бюл. № 6.
  2. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ М'ЯСОВМІСНОЇ ВАРЕНОЇ КОВБАСИ "КАЧИНА" З ЕКСТРАКТОМ ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ. Патент на винахід № 119078 UA МПК A23L 13/40../ Пасічний В.М., Божко Н.В., Тищенко В.І.; заявник і патентовласник Сумський нац. аграрн. ун-т. - № a201704524, заявл. 10.05.2017, опубл. 25.04.2019, бюл. № 8.
  3. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ М'ЯСОВМІСНОЇ ВАРЕНОЇ КОВБАСИ "КАЧИНА" З ЕКСТРАКТОМ ЖУРАВЛИНИ. Патент на винахід № 119079 UA МПК A23L 13/40../ Пасічний В.М., Божко Н.В., Тищенко В.І.; заявник і патентовласник Сумський нац. аграрн. ун-т. - № a201704543, заявл. 10.05.2017, опубл. 25.04.2019, бюл. № 8.
  4. СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСОВМІСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ СІЧЕНИХ З ПОРОШКОМ З КІСТОЧОК ЧЕРВОНОГО ВИНОГРАДУ. Патент на винахід № 119925 UA МПК A23L 13/40. / Божко Н.В., Пасічний В.М., Тищенко В.І., Окуневська С.О.; заявник і патентовласник Сумський нац. аграрн. ун-т. - № a201705989, заявл. 15.06.2017, опубл. 26.06.2019, бюл. № 12.
  5. СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСОВМІСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ СІЧЕНИХ З ПОРОШКОМ З КІСТОЧОК ЧЕРВОНОГО ВИНОГРАДУ. Патент на винахід № 119485 UA МПК A23L 13/40../ Божко Н.В., Пасічний В.М., Тищенко В.І.;  № a201710832, заявл. 6.11.2017, опубл. 27.08.2019, бюл. № 16.
  6. М'ЯСОВМІСНА ВАРЕНА КОВБАСА З М'ЯСОМ КАЧКИ І ПРІСНОВОДНОЇ РИБИ Пат. на корисну модель № 145858 Україна: МПКA23L 13/60 (2016.01). №u202004641; заявл. 2020-07-22; опубл. 2021-01-06, Бюл. № 1.
  7. М'ЯСОВМІСНИЙ ХЛІБ "ЄЛИЗАВЕТИНСЬКИЙ" З ЕКСТРАКТОМ РОЗМАРИНУ Пат. на корисну модель № 146201 Україна: МПКA23L 13/40 (2016.01) A23L 13/60 (2016.01). №u 2020 04643; заявл. 2020-07-22; опубл. 2021-01-27, Бюл. № 4.
  8. М'ЯСОВМІСНИЙ ХЛІБ "ЄЛИЗАВЕТИНСЬКИЙ" З ЕКСТРАКТОМ ЖУРАВЛИНИ Пат. 146203 Україна: МПКA23L 13/00, A23L 13/40 (2016.01), A23L 13/60 (2016.01), A21D 13/00. №u202004653; заявл. 2020-07-22; опубл. 2021-01-27, Бюл. № 4.
  9. СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА М'ЯСОВМІСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ "ГАННІВСЬКІ" Пат. на корисну модель № 122544 Україна: МПКA23L 13/50. №201904189; заявл. 2019-04-19; опубл. 2020-11-27, Бюл. № 22.
  10. СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА М'ЯСОВМІСНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ПОСІЧЕНИХ "ПУТИВЛЬСЬКИХ". Пат. на корисну модель № 122545 Україна: МПКA23L 13/50. №201904196; заявл. 2019-04-19; опубл. 2020-11-25, Бюл. № 22.
  11. М'ЯСОВМІСНА ВАРЕНО-КОПЧЕНА КОВБАСА З М'ЯСОМ КАЧКИ МУСКУСНОЇ З ЕКСТРАКТОМ РОЗМАРИНУ Пат. 121263 Україна: МПКA23L 13/40.. №201805354; заявл. 2018-05-15; опубл. 2020-04-27, Бюл. № 8.
  12. М'ЯСОВМІСНІ ПОСІЧЕНІ НАПІВФАБРИКАТИ «ЯРОСЛАВСЬКІ» Пат. на винахід № 121264 Україна: МПКA23L 13/40.. №201805359; заявл. 2018-05-15; опубл. 2020-04-27, Бюл. № 8.
  1. М'ЯСОВМІСНИЙ ХЛІБ «ЄЛИЗАВЕТИНСЬКИЙ» Пат. на винахід № 121254 Україна: МПКA23L 13/40. №201803072; заявл. 2018-03-26; опубл. 2020-04-27, Бюл. № 8.
  2. М'ЯСОВМІСНИЙ ХЛІБ "ЄЛИЗАВЕТИНСЬКИЙ" З ЕКСТРАКТОМ ЖУРАВЛИНИ Патент на корисну модель № 146203. МПК (2006): A23L 13/00, A23L 13/40 (2016.01), A23L 13/60 (2016.01), A21D 13/00../ Божко Н.В., Пасічний В.М., Тищенко В.І. № u202004653, заявл. 22.07.2020., опубл. 27.01.2021, бюл. № 4.

Навчальні дисципліни:

            СВО «Бакалавр»

Гігієна та санітарія харчових підприємств

Патентознавство

Проектування харчових підприємств і закладів ресторанного господарства

Технології води, безалкогольних, слабоалклгольних та алкогольних напоїв

Технологічне обладнання підприємств по переробці м'яса та молока

Технологічне обладнання харчових виробництв

Технологічне обладнання харчових виробництв

Технологія м'яса, м'ясопродуктів та риби

Технологія м'яса, м'ясопродуктів та риби

           СВО «Магістр»

Сучасні таропакувальні матеріали та середовища

Публікації Тищенко В.І. за напрямами наукових тематик кафедри за період 2019-2023 рр

0119U101237 Інноваційні технологічні рішення у виробництві харчової продукції (2019-2024)
Технології м’яса, м’ясопродуктів та риби Тищенко, В. І. Божко Н. В., Пасічний В. М. (2019). М’ясомісткі комбіновані продукти з м’ясом качки та сріблястого карася.// Вісник НТУ «ХПІ», Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. 5 (1330). С. 160-168. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Tischenko, V.I., Bozhko, N.V., Pasichnyi, V.M., Brazhenko, V.V. (2019). Development of meatcontaining semi-smoked sausages with Muscovy duck meat and white carp. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21 (91), 3–8. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Божко Н.В., Тищенко В.В., Пасічний В.М., Ревенко Р. (2019). Білоквмісна сировина регіонального виробництва у технології  м’ясомісткої варено-копченої ковбаси./ Технічні науки і технології. 2019. № 2(16).145-153. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Bozhko, N., Tischenko, V., Pasichnyi, V. (2019). Quality assessment of meatcontaining semi-finished minced products with duck meat. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21 (92), 8-13. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Божко Н.В., Тищенко В.І., Пасічний В.М. (2019). Функціонально-технологічні показники м'ясомістких посічених напівфабрикатів з м'яса качки./ Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції: Програма та тези матеріалів VIІI Міжнародної науково-технічної конференції, 5-6 листопада 2019 р., м. Київ. К.: НУХТ, 2019. С. 216-218. (тези доповідей)
Божко Н.В., Тищенко В.І., Пасічний В.М. (2019). Виготовлення м’ясомістких посічених напівфабрикатів високої біологічної цінності. Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції: Програма та тези матеріалів VIІI Міжнародної науково-технічної конференції, 5-6 листопада 2019 р., м. Київ. –К.: НУХТ, 2019. –С. 244-245. (тези доповідей)
Bozhko, N., Tischenko, V., Pasichnyi, V., Matsuk, Y. (2020). Analysis of the possibility of fish and meat raw materials combination in products. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences,. 14, 647-655. (Scopus)
Божко Н. В., Тищенко В. І., Пасічний В. М. (2020). Дослідження споживчої та біологічної цінності м’ясомістких посічених напівфабрикатів. Scientific Works of NUFT, Volume 26, Issue 1. С. 134-141 (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Bozhko N., Tischenko V., Pasichnyi V., Shubina Ye., Kyselov O., Marynin A., Strashynskyi I. (2021). The quality characteristics of sausage prepared from different ratios of fish and duck meat. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, vol. 15, p. 26-32. (Scopus)
Bozhko, N., Pasichnyi, V., Tischenko, V., Marynin А., Shubina Y., Strashynskiy I. (2021). Determining the nutritional value and quality indicators of meat-containing bread made with hemp seeds flour (Cannabis Sativa L.). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 4. C. 58-65. (Scopus)
Bozhko, N., Pasichnyi, V., Tischenko, V., Marynin А., Shubina Y., Strashynskiy I. (2021). Development of meat-containing breads with hemp seed flour and turkey meat of mechanical crumbing. EUREKA: Life Sciences. 4. C. 34-42 (закордонне видання країн ЄС або ОЄСР)
Божко Н. В., Тищенко В. І., Пасічний В. М., Маринін А. І., Шубіна Є. А. (2021). Використання нетрадиційної сировини у виробництві комбінованих м'ясопродуктів як прогресивний напрямок створення продуктів підвищеної біологічної цінності. Scientific trends: modern challenges. Volume 2: collective monograph. Compiled by V. Shpak; Chairman of the Editorial Board S. Tabachnikov. Sherman Oaks, California: GS Publishing Services,. C. 146-157. (розділ зарубіжної монографії)
Божко Н. В., Тищенко В. І., Пасічний В. М., Маринін А. І. (2021). Дослідження ефективності корекції перекісного окислення ліпідів в системах біологічного походження з використанням біофлавоноїдного комплексу ягід. Scientific trends: modern challenges. Compiled by V. Shpak; Chairman of the Editorial Board S. Tabachnikov. Лос Анджелес: GS publishing service, C. 7-15. (розділ зарубіжної монографії)
Божко Н.В., Тищенко В.І., Пасічний В.М. (2021). Удосконалення технології крафтових ковбасок із м`ясом водоплавної птиці. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки.. 25. C. 38-44. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Pasichnyi, V., Bozhko, N., Tischenko, V., Marynin, A., Shubina, Y., Svyatnenko, R., Haschuk, O., Moroz, O. (2022). Study of efficiency of berry extracts in the technology of semi-smoked sausages. EUREKA: Life Sciences. 1. C. 25-31. (закордонне видання країн ЄС або ОЄСР)
Pasichnyi, V., Bozhko, N., Tischenko, V., Marynin, A., Shubina, Y., Svyatnenko, R., Haschuk, O., Moroz, O. (2022). Studying the influence of berry extracts on the quality and safety indicators of half-smoked sausages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, , 33–40.. 1(11(115). C. 33-40. (Scopus)
Пасічний В. М., Божко С.Б, Тищенко В. І., Самілик М. М., Божко Н. В. (2022). Дослідження споживчих і функціонально-технологічних показників напівкопчених ковбасок на основі баранини, виготовлених з використанням мпмо індичого та протеїну насіння коноплі. Наукові праці НУХТ 2022. Том 28, № 6. С. 115-124 (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Pasichnyi, V., Tischenko, V., Bozhko, N., Marynin, A., Moskaluyk, O., Geredchuk, A. (2022). Determining the medical and biological safety of meat-containing polycomponent products based on regional raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies6(11 (120), 126–133. (Scopus)
Pasichnyi, V., Tischenko, V., Bozhko, N., Marynin, A., Moskaluyk, O., Geredchuk, A. (2022). Medical and biological studies of meat polycomponent products based on regional raw materials. EUREKA: Life Sciences,(3), 21-28. (закордонне видання країн ЄС або ОЄСР)
Bozhko N. V., Tischenko V. I., Pasichnyi V. M., Marinin A. I., Matsuk Y. A. (2023). Comparative analysis of the chemical composition, functional-technological, rheological, and antioxidant properties of wild boar meat (Sus scrofa) with DFD properties and industrial pork. Acta Sci.Pol. Technol. Aliment. 22 (3), 257-266. (Scopus)
Bozhko, N., Tischenko, V. (2023). Effect of plant extracts rich in polyphenols on lipid oxidation in smoked sausages. In The scientific paradigm in the context of technological development and social change: Scientific monograph. Part 2. Publishing House “Baltija Publishing”. 2023. Pp. 1-25. /ISBN: 978-9934-26-297-5 (розділ зарубіжної монографії)
Технології води, безалкогольних, слабоалкоголь-них і алкогольних напоїв Тищенко, В. І., Божко, Н. В. (2023). Використання фітоекстрактів для фортифікації безалкогольних напоїв функціонального призначення. Вісник Уманського національного університету садівництва, (1), 123-127. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Тищенко, В. І., Божко, Н. В. (2023). Аналіз сучасних трендів у виробництві безалкогольних напоїв із використанням нетрадиційної рослинної сировини. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (1), 114-124. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Тищенко В.І., Божко Н.В. Розробка безалкогольних напоїв функціонального призначення з використанням фітоекстрактів. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації», 23 травня 2023 року. Київ: НУХТ. Ч.1. С.176.
Технології переробки рослинної сировини Golovko, T., Golovko, M., Vasilenko, O., Pertsevoi, F., Bolgova, N., Tischenko, V., Prymenko, V. (2023). Technology of protein isolate from peas (Pisum sativum var. arvense). Technology Audit and Production Reserves, 2 (3 (70)), 37–40 (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
0115U 00714609 «Використання антиоксидантів натурального походження в м’ясомістких системах з пролонгованим терміном зберігання» (2015-12.2020 рр)
Технології м’яса, м’ясопродуктів та риби Bozhko N.V., Pasichnyi V., Tischenko V., Svyatnenko R. (2019). Effectiveness of natural plant extracts in the technology of combined meatcontaining breads. Ukrainian food journal. Vol.8, Issue 3. 522-532. (Web of Science)
Bozhko, N., Pasichnyi, V., Marynin, A., Tischenko, V., Strashynskyi, I., Kyselov, O. (2020). Investigation of the influence of the rosemary extract on the oxidizing stability of fats of semi-smoked sausages with Peking duck meat. EUREKA: Life Sciences, (3), 18-25. (закордонне видання країн ЄС або ОЄСР)
Bozhko N., Pasichnyi V., Marynin A., Tischenko V., Strashynskyi I., Kyselov O. (2020). The efficiency of stabilizing the oxidative spoilage of meat-containing products with a balanced fat-acid composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 38-45. (Scopus)

Членство у спеціалізованих радах:

Рецензензування:

  1. Цуй Чженкун, ( від 7 листопада 2022 року), https://science.snau.edu.ua/golovna/4523-2/
  2. Гао Дан (10 листопада 2023 року) https://science.snau.edu.ua/gao-dan/
  3. Гуо Ліпінь (21 квітня 2023 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/guo-lipin-2/
  4. Лі Яньпінь (14 березня 2023 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/li-yanpin/
  5. Шань Фейфей (26 січня 2024 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/shan-fejfej/

 Підвищення кваліфікації:

  1. Підвищення кваліфікації «Науково-педагогічні працівники: Розвиток інноваційних професійних компетентностей в педагогічній діяльності», Національний університет біоресурсів та природокористування України, свідоцтво про підвищення кваліфікації СС 00493706/017691-22, 31.10.2022-11.11.2022 рр.
  2. Онлайн тренінг для експертів з акредитації освітніх програм (сертифікат від 21.07.2023 р.)
  3. Експерт НАЗЯВО з акредитації освітніх програм (Протокол засідання НАЗЯВО від 12.12.2023 року).

 Керівництво науковою роботою студентів:

  1. Жаровський Б.Б, Почтарьова Д., Розробка технології котлет з використанням натуральних антиоксидантів» (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, 2019);
  2. Ревенко Р.С., Шубіна Є. Розробка технології варено-копчених ковбас з використанням білоквмісної сировини різного походження (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, 2019)
  3. Будницька Г.О. Розробка технології м’ясо-містких напівфабрикатів (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, ІІІ місце, 2019).
  4. Почтарьова Д.О. Розробка технології котлет з використанням натуральних антиоксидантів», (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, ІІІ місце, 2020).
  5. Шубіна Є.А., Клименко В.О. Розробка технології м’ясо-місткої варено-копченої ковбаси з використанням білоквмісної сировини регіонального виробництва, (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, ІІ місце, 2021).
  6. Савенко О.М. «Дослідження впливу використання продуктів переробки коноплі на функціонально-технологічні властивості фаршевих систем полікомпонентних варених ковбасних виробів» (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, ІІ місце, 2023).

 Державні та відомчі нагороди:

  1. Подяка ректора за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомі здобутки у науково-дослідній діяльності, 2019 р.
  2. Подяка Голови Сумської обласної адміністрації за сумлінну працю, вагомі наукові здобутки тощо, 2020 р.
  3. Подяка ректора за сумлінну довгосторокову працю, високий професіоналізм, вагомі здобутки у розбудові університету, а також з нагоди Дня працівників харчової промисловості, 2021р.
  4. Грамота за активну громадянську позицію, волонтерську допомогу військовій частині А7316 від командира Військової частини А7316 Міністерства оборони України, 2022 рік.
  5. Подяка СНАУ за незламність та стійкість духу, почуття патріотизму, відповідальне ставлення до посадових обов’язків та ініціативність у вирішенні складних завдань, вагомий внесок у забезпечення безперебійного функціонування університету під час воєнного стану, 2023 рік.