Самілик Марина Михайлівна

Завідувач кафедри технологій та безпечності харчових продуктів

Кандидат технічних наук, доцент

ID Scopus: 57217312425   https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57217312425

ORCIDhttps://orcid.org/0000-0002-4826-2080

ID Web of Science: W-2450-2018

Scholar google: https://scholar.google.com.ua/citations?hl=uk&user=TTgSihcAAAAJ

Телефон: 0663786739

E-mail: m.samilyk@ukr.net, Корпоративна пошта: maryna.samilyk@snau.edu.ua

Народилася у 1984 році у м. Суми, українка.

Освіта:

1999-2003 р.р. Сумський технікум харчової промисловості,

Спеціальність: Виробництво цукристих речовин, технік-технолог.

2003-2005 рр. Сумський національний аграрний університет (м. Суми)

Спеціальність: Технологія зберігання, консервування та переробки молока, інженер-технолог

2004-2007 рр. Національний університет харчових технологій (м. Київ)

Спеціальність: Технологія цукристих речовин, спеціаліст з технології цукристих речовин

2008-2012 рр. Національний університет харчових технологій (навчання в аспірантурі без відриву від виробництва)

Спеціальність: Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв, кандидат технічних наук (від 3 квітня 2014 року)

Тема дисертації: «Підвищення ефекту політермічної кристалізації сахарози в перемішувачах-кристалізаторах»

2020 р. - Сертифікат вільного володіння англійською мовою В2

2023 р. Національний університет біоресурсів та природокористування (захист дисертації на здобуття наукового ступеня «доктор технічних наук»)

Спеціальність: Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв

Тема дисертації: «Наукове обґрунтування інновацій в процесах переробки рослинної сировини та її похідних продуктів»

Досвід роботи:

2004-2017р.: Сумський коледж харчової промисловості НУХТ, викладач спецдисциплін (категорія «вища»), завідувач кафедри виробництва цукристих речовин та полісахаридів.

2013 – 2020: Заочний факультет Національного університету харчових технологій у м. Суми, доцент (робота за сумісництвом)

01.09.2017 – 01.09.2018 – доцент кафедри технології молока і м’яса СНАУ.

01.09.2018 – 31.08.2020 – старший викладач кафедри технології молока і м’яса Сумського національного аграрного університету.

01.09.2020 – 07.09.2020 – доцент кафедри технології молока і м’яса  Сумського національного аграрного університету.

07.09.2020 – дотепер – завідувач кафедри технологій та безпечності харчових продуктів СНАУ.

01.10.2022 – 31.12.2023 – провідний науковий співробітник СНАУ. Наукова робота:

Науково-технічні роботи, виконані на замовлення територіальних громад, фізичних та юридичних осіб (науковий керівник):

  1. «Консультування та супроводження механізмів розвитку Миколаївської територіальної громади в рамках реалізації стратегії регіонального розвитку Сумської області на 2021-2027 роки»;
  2. «Створення умов з організації безпечного харчування в закладах освіти Миколаївської ОТГ»,
  3. «Розробка чотиритижневого сезонного меню відповідно до нових норм харчування» (для Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради);
  4. «Розробка нормативної документації (технічних умов) на виготовлення молока А2» (ПрАТ «ЮРІЯ»);
  5. «Розробка нормативної документації (технічних умов) на виготовлення кисломолочних напоїв А2» (ПрАТ «ЮРІЯ»);
  6. «Розробка нормативної документації (технічних умов) на виготовлення кисломолочних продуктів А2» (ПрАТ «ЮРІЯ»);
  7. «Розробка технології збагачення цукру» (ФОП «Ткачук А.М.»);
  8. «Обґрунтування доцільності переробки шовковиці чорної Mórus nígra L.» ФОП Гоголь Віталій Мирославович;
  9. «Розширення асортименту хліба ТМ «ПАН ПЕКАР»» ФОП Нагорний Ярослав Вячеславович;
  10. «Розробка чотиритижневого сезонного меню» Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області;
  11. «Консультування щодо розробки та впровадження системи НАССР» Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області.

Керівництво науковими напрямками:

НТР «Управління промисловими відходами харчових виробництв». (0121U111511, 2021-2024 р.р.);

НТР за державним замовленням на науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію «Розроблення технологій комплексної переробки рослинної сировини на харчові продукти» (№ ДЗ/125 - 2022 від 23 вересня 2022 р) (0122U200866, 2022-2023 р.р.).

Технічні умови:

  1. Молоко А2 незбиране. Технічні умови. ТУ У 01.4-04718013-001:2020;
  2. Молоко коров’яче А2 питне. Технічні умови. ТУ У 10.5-04718013-003:2020;
  3. Йогурти А2. Технічні умови; ТУ У 10.5-04718013-004:2020;
  4. Сири м’які А2. Технічні умови. ТУ У 10.5-04718013-005:2020.
  5. Йогурти А2. ТУ У 01.4-00447853-016:2022;
  6. Кефір А2. ТУ У 10.5-00447853-017:2022;
  7. Молоко А2 збагачене. Технічні умови. ТУ У 10.5-04718013-010:2023;
  8. Сніданки сухі з підвищеною біологічною цінністю. Технічні умови. ТУ У 10.6-04718013-006:2023
  9. Цукор вітамінізований пресований. Технічні умови. ТУ У 10.8-04718013-009:2023
  10. Хліб пшеничний з подовженим терміном зберігання. Технічні умови. ТУ У 10.7-04718013-008:2023
  11. Вироби макаронні з підвищеним вмістом харчових волокон. Технічні умови. ТУ У 10.7-04718013-007:2023

Технологічні інструкції на виготовлення харчових продуктів:

  1. Виробництво овочевих цукатів. ТІ 01.4-04718013-001:2022,
  2. Виробництво рослинних порошків із похідних переробки ягід (калини, бузини, обліпихи, горобини)ТІ 01.4-04718013-002:2022,
  3. Виробництво вітамінізованих сиропів. ТІ 01.4-04718013-003:2022,
  4. Виготовлення вітамінізованого пресованого цукру. ТІ 01.4-04718013-007:2023,
  5. Виготовлення хліба з подовженим терміном придатності. ТІ 01.4-04718013-004:2023,
  6. Виробництво сухих сніданків з підвищеною біологічною цінністю. ТІ 01.4-04718013-006:2023,
  7. Виробництво макаронних виробів із підвищеним вмістом харчових волокон. ТІ 01.4-04718013-005:2023.

Патенти:

  1. ТЕПЛООБМІННИК ДЛЯ ЦУКРОВОГО УТФЕЛЮ. Патент на винахід. Номер патенту 108431. Номер заявки Опубліковано 27.04.2015, бюл. № 8/2015.
  2. ТЕПЛООБМІННИК ДЛЯ ЦУКРОВОГО УТФЕЛЮ. Патент на корисну модель. Номер патенту Номер заявки u201312344. Опубліковано 25.02.2014, бюл. № 4/2014.
  3. СПОСІБ КРИСТАЛІЗАЦІЇ ЦУКРОВОГО УТФЕЛЮ ОСТАННЬОГО СТУПЕНЯ. Патент на корисну модель Номер патенту 80292 Номер заявки Опубліковано 27.05.2013, бюл. № 10/2013.
  4. ЙОГУРТ ІЗ БУРЯКОВИМИ ЦУКАТАМИ. Номер патенту Патент на корисну модель. Номер заявки u201911514. Опубліковано 25.06.2020, бюл. № 12/2020.
  5. ПАСТА НА ОСНОВІ ПРІСНОВОДНИХ МОЛЮСКІВ. Патент на винахід. Номер патенту 124558. Номер заявки. a201911513. Опубліковано 05.10.2021, бюл. № 40/2021.
  6. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ ЦУКАТІВ ІЗ КОРЕНЕПЛОДІВ. Патент на винахід. Номер патенту 125733. Номер заявки a202002540. Опубліковано 25.05.2022, бюл. №.
  7. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ МАСИ СИРКОВОЇ СОЛОДКОЇ [UA]. Патент на винахід. Номер патенту Номер заявки a202002541. Опубліковано 25.05.2022, бюл. №.
  8. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ МОЛОКА А2 ПИТНОГО. Патент на винахід. Номер патенту. Номер заявки a202006473 Опубліковано 13.04.2022, бюл. № 15/2022.
  9. СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА СИРУ  М’ЯКОГО СИРОВАТКОВОГО «Карамелька». Патент UA 152392 МПК A23C 19/068 (2006.01) A23C 21/06 (2006.01). № u202200493; заявл. 07.02.2022; опубл. 25.01.2023, Бюл. № 4, 2023р.

Навчальні дисципліни:

СВО «Бакалавр»

     Процеси і апарати харчових виробництв

     Гастрономічні інновації

     Гастрономічний туризм

     Екотехнології у виробництві харчових продуктів

СВО «Магістр»

     Науково-дослідна робота

     Заснування бізнесу у харчовій промисловості

СВО «Доктор філософії»

     Нетрадиційна продовольча сировина

     Тепломасообмінні процеси та біохімічні перетворення у харчових системах

Публікації Самілик М.М. за напрямами наукових тематик кафедри

за період 2019-2023 рр

0122U200866 Розроблення технологій комплексної переробки рослинної сировини на харчові продукти 2022-2023
Технології зерна, хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів Samilyk, M., Demidova, E., Bolgova, N., Savenko, O., Cherniavska, T. (2022). Development of bread technology with high biological value and increased shelf life. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (116)), 52–57. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.255605. (Scopus)
Samilyk, М.  Demidova,  E., Bolgova, N.,  Kapitonenko, А., Cherniavska, T.  Influence of adding wild berry powders on the quality of pasta products.  «EUREKA: Life Sciences» Number 2. 2022. P.28-35. DOI: 10.21303/2504-5695.2022.002410 (закордонне видання країн ЄС)
Samilyk, M., Demidova, E., Nazarenko, Y., Tymoshenko, A., Ryzhkova, T., Severin, R., Hnoievyі, I., Yatsenko, I. (2023). Formation of the quality and shelf life of bread through the additive of powder from rowanberry. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (123)), 42–49. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.278799 (Scopus)
Самілик, М.М., & Демидова, Є.В. (2022). Використання похідних продуктів переробки обліпихи у виробництві здобних булочок. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 94-101. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.4.12. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.4.12 (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Самілик, М.М., & Каруна, К.В. (2023). Дослідження показників якості десертного хліба з овочевими цукатами. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 5-9. https://doi.org/10.37734/2518-7171-2023-1-1
Самілик, М.М., Назаренко, Ю. В., Синенко, Т. П., Кіліпута, А. В., & Мазний, Ю. О. (2023). Розроблення сухих сніданків на основі похідних переробки моркви. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (2 (52), 65-70. https://doi.org/10.32782/msnau.2023.2.10
Самілик, М., & Лисенко, А. (2023). Вплив горобинового порошку на фізико-хімічні та мікробіологічні показники хліба із пшеничного борошна. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 6(2), 258–270. https://doi.org/10.31866/2616-7468.6.2.2023.291710
Маловідходні технології переробки рослинної сировини Самілик М.М. Теоретичні та практичні передумови вибору осмотичної дегідратації для переробки рослинної сировини: монографія / М. М. Самілик; Сумськ. нац. аграр. ун-т. — Одеса: Астропринт, 2023. — 100 с. ISBN 978–966–927–894–4.
Samilyk M. M. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business (Рowders from derivatives of wild plant fruit processing): Scientific monograph / Samilyk M. M. Demydova Ye. V. – Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. 724 p. ISBN 978-9934-26-328-6.
Marina M. Samilyk, Evgenia V. Demidova, Natalia V. Bolgova (2022). Waste-free technology of processing wild plant raw materials. Journal of Chemistry and Technologies, 30(3), 394-403. https://doi.org/10.15421/jchemtech.v30i3.256924 (Scopus)
Samilyk, M. (2022). Scientific substantiation of the use of plant processing derivatives for enrichment of ferrous milk drinks. EUREKA: Life Sciences, 5, 58–64. (закордонне видання країн ЄС)
Samilyk, M., Korniienko, D., Demidova, E., Tymoshenko, A., Bolgova, N., & Yeskova, O. (2022). Substantiation of the efficiency of the method for processing viburnum by the method of osmotic dehydration. EUREKA: Life Sciences, (6), 60-68. https://doi.org/10.21303/2504-5695.2022.002693
Самілик, М.М. (2022). Розроблення безвідходної технології одержання натуральних барвників із рослинної сировини. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», (1), 49-54. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Самілик, М.М. (2022). Фізичне обґрунтування параметрів осмотичної дегідратації як способу обробки коренеплідних овочів. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (4 (46), 55-59. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Самілик, М.М. (2022). Вплив осмотичної дегідратації на амінокислотний склад Sorbus aucuparia. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (3), 168-174. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Самілик, М.М. (2022). Технологічне та апаратурне забезпечення осмотичної дегідратації ягід бузини Наукові праці НУХТ, 28(5), 46-53. DOI: 10.24263/2225-2924-2022-28-5-7 (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Самілик, М.М., & Шешеня, І. О. (2023). Розроблення раціонального способу переробки плодів обліпихи. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (4 (50), 98-102. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.4.15
Demidova, E., & Samilyk, M. (2023). Розробка порошкової харчової добавки на основі плодів обліпихи. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Харчові технології, 25(100), 88-93. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f10014
Технології цукристих речовин Samilyk, M.,  Korniienko, D., Bolgova, N.,  Sokolenko, V. (2022).  Application of derivative products of processing wild berries for enrichment of pressed sugar. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (116)), 52–57. (Scopus)
Samilyk M. M. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business (Застосування похідних продуктів переробки дикорослих ягід для збагачення пресованого цукру): Scientific monograph / Samilyk M. M. Korniienko  D. A.  – Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023. 724 p. ISBN 978-9934-26-328-6.
Bal’-Prylipko, L., Samilyk, M., Korniienko, D., Paska, M., Ryzhkova, T., Yatsenko, I., Hnoievyі I., Tkachuk, S., Bolgova, N., & Sokolenko, V. (2023). Determination of quality indicators of sugar fortified with a by-product of elderberry processing. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11 (124), 65–72. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.284885 (Scopus)
Samilyk, M., & Korniienko, D. (2022). Development of technology for receiving enriched sugar. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 24(98), 25–29. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Мирончук, В. Г., Самілик, М. М., Назаренко, Ю. В., & Сабадаш, С. М. (2023). Рекомендації промисловості щодо раціонального ведення процесу кристалізації сахарози охолодженням. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (49), 39-44. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.3.6
Самілик, М. М., & Ткачук, М. А. (2023). Збагачення цукру продуктами переробки цукатів із плодів дині. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (53), 73-76. https://doi.org/10.32782/msnau.2023.3.12
Самілик М., Корнієнко Д. (2023). Аналіз видів цукру та розширення його асортименту в Україні. Biota. Human. Technology, 1, 94-108. DOI: https://doi.org/10.58407/bht.1.23.7 (вітчизняний фаховий журнал)
Технології молока та молочних продуктів Samilyk, M., Tsyrulyk, R., Bolgova, N., Vechorka, V., Ryzhkova, T., Severin, R., Lysenko, H., & Heіda I. (2022). Devising a technique for improving the biological value of A2 milk by adding carrot powder. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (120), 44–50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.266924 (Scopus)
Qin, X., Samilyk, M., Luo, Y. (2022). The Influence of the Introduction of Fibre-rich Bran on the Quality of Kefir. International Journal of Ecological Economics and Statistics, 43(3), 61-77. ISSN 0973-1385 (Print), ISSN 0973-7537 (Online) (Web of Science)
Qin, X., Samilyk, M., Luo, Y. (2023). Optimization of technical and technological indicators of kefir added with defatted sesame flour and rice bran. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (121)), 15–22.doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.272029 (Scopus)
Samilyk, M., Vechorka, V., Bolgova, N., Samokhina, Y., & Kyselov, O. (2023). Аналіз сирів, виготовлених за безвідходною технологією. Food Science and Technology, 16(4). https://doi.org/10.15673/fst.v16i4.2539 (Web of Science)
Самілик, М., & Демидова, Є. (2022). Використання нетрадиційної сировини у технології виробництва йогурту. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 5(2), 281–291. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Xuanxuan Qin, M. Samilyk, Yanghe Luo (2023) The influence of dietary fiber from rice bran and defatted sesame flour on fermented milk drink. Наукові праці НУХТ. 29 (1), 97-107. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Рижкова, Т. М., Самілик, М. М., Болгова, Н. В., Губа, С. О., & Соколенко, В. В. (2023). Удосконалення технології сиркових мас із використанням порошку калини. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (49), 69-74. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.3.10 (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Самілик, М., Цирулик, Р., & Вороненко, Н. (2023). Застосування морквяних порошків для збагачення молочних продуктів. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). DOI: 10.31388/2220-8674-2023-2 -2 (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
0119U101237 Інноваційні технологічні рішення у виробництві харчової продукції (2019-2024)
Технології молока та молочних продуктів Samilyk М. Influence of the structure of some types of fillers introduced to the yogurt recipe on changes in its rheological indicators / M.Samilyk, А.Helikh,  Т.Ryzhkova, N. Bolgova, Y.Nazarenko // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2/11 (104) 2020. – 46-51 р. ISSN 1729-3774. (Scopus)
Qin, Xuanxuan and Samilyk, Maryna and Luo, Yanghe and Sokolenko, Viktoriia, Influence of Sesame Flour on Physicochemical Properties of Sour Milk Drinks (June 30, 2021). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (111)), 6–16, 2021, doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.234752 (Scopus)
Maryna M. Samilyk. Radiomodifying Effect of X-Ray Radiation on Microflora of Yogurts with Ultradisperse Powders of Beta vulgaris / Anna O. Gelih, Oksana V. Kalinkevich, Natalia V. Bolgova, Igor V. Shelest, Yana V. Trofimenko, Yevgen Zinchenko, Vadim Chivanov, Aleksei Kalinkevich //  IEEE International Conference on “Nanomaterials: Applications & Properties” (NAP-2020) Sumy, Ukraine, 9-13 Nov. 2020. (Scopus, Web of Science)
Samilyk М. Substantiation of the choice of fillers for cottage cheese mass / Marina Samilyk, Anna Helikh, Natalia Bolgova, Taisia Ryzhkova, Igor Sirenko, Oleg Fesyun // EUREKA: Life Sciences. Vol. 3: 2020. P.38-45. DOI: 10.21303/2504-5695.2020.001210. (закордонне видання країн ЄС)
Samilyk М. Influence of activated coal on chadder cheese quality indicators / Marina Samilyk, Anna Helikh, Natalia Bolgova, Iryna Yaremenko //  EUREKA: Life Sciences. Vol. 3: 2020. P.48-56. DOI: 10.21303/2504-5695.2020.001327 (закордонне видання країн ЄС)
Самілик М.М. Перспективи використання бурякових цукатів у виробництві йогуртів / М. М. Самілик., Ю. В. Расамакіна // Науковий журнал «Вчені записки Таврійського національного університету  м.. В.І. Вернадського». Серія: Технічні науки. – 2019. – Т. 30 (69), № 3. – С. 97-102. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Самілик М.М. Перспективи виробництва кисломолочного напою, збагаченого борошном кунжуту / М. М. Самілик, Цзін Сюаньсюань, С. С. Івченко // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі серія «Технічні науки». – 2019. – 1 (91). – С. 54-61. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Ладика В.І. Молоко А2 як альтернатива козиному у виробництві йогуртів / В. І. Ладика, М. М. Самілик, Л. М. Ладика, А. О. Геліх, Н. В. Болгова // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2020, т 22, № 94. С. 18-22. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Болгова Н.В. Розширення асортименту плавлених сирів з використанням соняшникового ізоляту / Н. В. Болгова, М. М. Самілик, В. Р. Коган, Н. М. Лісова // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології, 2020, т 22, № 94. С. 23-26. . (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Болгова Н.В., Лях В. І., Шептун Р.М. Сиркова паста з часником. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету. – Вип. 20, Т. 1. – Мелітополь: ТДАТУ, 2020. – 237-245 DOI: 10.31388/2078-0877-20-1-237-245 (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Maslak, O. M., Samilyk, M. M., & Vovchok, S. V. (2020). Perspektyvy rozvytku rehional'noho rynku moloka ta molochnoyi produktsiyi Sums'koyi oblasti Rehional'na ekonomika - Regional Economy, 98 (4), 57-64. DOI: https://doi.org/10.36818/1562-0905-2020-4-7. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Болгова, Н., Самілик, М., Назаренко, Ю., & Соколенко, В. (2021). Технологія виробництва безлактозного йогурту з дотриманням принципів системи НАССР. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (4), 33-46. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.4.4.(вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Samilyk, M., Qin, X., & Luo, Y. (2021). The influence of the introduction of rice bran on fermented milk drink. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 23(96), 39-45. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9608. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Самілик М.М.  Розширення асортименту кисломолочних напоїв з підвищеною біологічною цінністю / М. М. Самілик, Цинь Сюаньсуань, Н. В. Болгова // Науковий вісник ТДАТУ, 2022. Вип. 12. Том.1. с. 188-199. DOI: 10.31388/2220-8674-2022-1-18. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Qin, X., Samilyk, M., Luo, Y.,  (2022). Study on Optimization of Solidified Chufa Yogurt. Dairy Industry. Vol. 09, No 108-113. (закордонне видання)
Болгова, Н., Самілик, М., Назаренко, Ю., & Шмідт, Б. (2023). Обґрунтування вибору білкової рослинної сировини для розробки сирного продукту. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, 13(2). DOI: 10.31388/2220-8674-2023-2 -3(вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Технології переробки рослинної сировини Samilyk M. The application of osmotic dehydration in the technology of producing candied root vegetables / M. Samilyk, A. Helikh, N. Bolgova, V. Potapov, S. Sabadash // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. - 2020. - № 3(11). - С. 13-20. (Scopus)
Samilyk M, Bolgova N, Tsyrulyk R, Ryzhkova T. Prospects for processing and use of root vegetable waste in food production. Food science and technology. 2021;15(4):60-68. DOI: https:// 10.15673/fst.v15i4.2253 (Web of Science)
Fang, Lin, Ren, Ai-qing, Bolgova, N., Samilyk, M., & Sokolenko, V. (2021). Quality changes of Pleurotus eryngii during vacuum frying. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 23(95), 91–97. doi: 10.32718/nvlvet-f9515. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Самілик М.М. Фізичне обґрунтування параметрів осмотичної дегідратації як способу обробки коренеплідних овочів. / М.М. Самілик // Вісник Сумського національного аграрного університету. 4 (46), 2021. С. 55-59. https://doi.org/10.32845/msnau.2021.4.8. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Технології зерна, хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів Кошeль О. Ю., Перцевой Ф. В., Марченко О. С., Чуйко О. В., Самілик М. М. Деривотографічні дослідження компонентів розроблених молоковмісних термостабільних начинок з желатином та трансглютаміназою. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету ім.. Дмитра Моторного : електронне наукове фахове видання / ТДАТУ ; гол. ред. д. т. н., проф. В. М. Кюрчев. - Мелітополь: ТДАТУ, 2020. - Вип. 10, том 2.DOI: 10.31388/2220-8674-2020-2-21. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Перцевой М.Ф. Дослідження функціонально-технологічних властивостей модельних розчинів та гелів желатину / Перцевой М.Ф , Самілик М.М,  Маренкова Т.І., Бідюк Д.О. //Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі : зб. Наук. Пр./редкол.: О.І.Черевка (відпов ред.) та ін. – Харків : ХДУХТ, 2020.- 3 секція, Вип. 2(32). С 198-2012. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Болгова Н.В. Розширення асортименту макаронних виробів з β-каротином / Н.В.  Болгова, М.М. Самілик, Н. Савчук //  Науковий вісник ТДАТУ, 2022. Вип. 12. Том.2. с. 245-252.  DOI: 10.31388/2220-8674-2022-2-24.  (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Технології м'яса, м'ясопродуктів та риби Геліх А. Моделювання крафтової технології вареної ковбаси «Фірмова плюс» / А. Геліх, М. Самілик, В. Применко, О.Василенко // Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020 Том 3 № 2. С.237-251. DOI: 10.31866/2616-7468.3.2.2020.219708. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Соколенко В. В. Регулювання якісних показників жирової тканини в передзабійний період / В.В. Соколенко, Л.Г. Віннікова, М.М. Самілик, Н.В. Болгова // Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. № 26, 2021, с. 78-85. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Samilyk M.M., Guo Wangwang. 2021. Method of obtaining food concentrate from fish meat. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, вип. 3: 87-97. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2021.3.11. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Пасічний В. М., Божко С.Б, Тищенко В. І., Самілик М. М., Божко Н. В. (2022). Дослідження споживчих і функціональнотехнологічних показників напівкопчених ковбасок на основі баранини, виготовлених з використанням мпмо індичого та протеїну насіння коноплі. Наукові праці НУХТ 2022. Том 28, № 6. С. 115-124 (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
0121U111511 Управління промисловими відходами харчових виробництв (2021-2024)
Екотехнології харчових виробництв Samilyk, M., Lukash, S., Bolgova, N., Helikh, A., Maslak, N., Maslak, O. Advances in Food Processing based on Sustainable Bioeconomy. Journal of Environmental Management and Tourism, [S.l.], v. 11, n. 5, p. 1105-1113, aug. 2020. ISSN2068-7729.URL:https://journals.aserspublishing.eu/jemt/article/view/5461.doi: https://doi.org/10.14505//jemt.v11.5(45).08. (Scopus)
Технології кондитерських виробів Самілик М.М. Розширення асортименту натурального желейного мармеладу із вторинної сировини / М. М. Самілик, Н. В. Болгова, Ф. В. Перцевий, О. П. Биков // Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки. № 25 (2021). DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1221-2021-25-13. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Самілик М.М. Розробка технології желейних цукеркових мас із продуктів переробки моркви / М.М. Самілик, Н.В. Болгова, Ю.С. Топоркова // Продовольчі ресурси Т. 9 (2021), № 17. С.137-144.  (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Технології молока та молочних продуктів Самілик М.М. Використання морквяних порошків для збагачення молока мінеральними елементами / М.М. Самілик, Р.В. Цирулик // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки». 2021. №1. С.23-29. (вітчизняний фаховий журнал категорії «Б»)
Гастрономічний туризм та гастрономічні інновації
Самілик, М. (2022). Вплив локаворства на розвиток гастрономічного туризму Сумщини. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія:Туризм, 5(1), 48–56. https://doi.org/10.31866/2616-7603.5.1.2022.261998. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Самілик, М., & Кубрак, О. (2021). Особливості розвитку гастрономічного туризму України в умовах пандемії COVID-19. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Туризм, 4(1), 99–107. https://doi.org/10.31866/2616-7603.4.1.2021.235157. (вітчизняне фахове видання категорії «Б»)
Samilyk, М.  The Role of Crafts in the Development of Gastronomic Tourism. ZESZYTY NAUKOWE. 2021. tom 20, rocznik X. Num. 2. Р.70-79

(закордонне видання країн ЄС)

Samilyk, M., & Paska, M. (2023). Sugar in the hospitality industry. EUREKA: Life Sciences, (3), 44-50. https://doi.org/10.21303/2504-5695.2023.002971

Керівництво аспірантами:

  1. Цзін Сюаньсюань «Розробка технології кисломолочних напоїв збагачених харчовими волокнами» (захист 29 червня 2023 року).
  2. Цирулик Р.В. «Розробка технології збагаченого молока А2»
  3. Ткачук М.А. «Розробка технології збагачення цукру із використанням побічних продуктів виробництва цукатів».
  4. Носик М.І. «Розробка технології безалкогольного напою із використанням продуктів переробки дикорослих рослин».
  5. Корнієнко Д.А. «Розширення асортименту цукрів з функціональними властивостями».
  6. Ілляшенко Я.І. «Розроблення технології комплексного використання горобини чорноплідної та продуктів її перероблення».
  7. Демидова Є.В. «Розробка технологій функціональних порошків на основі похідних переробки ягід».
  8. Нагорний Я.В. «Розробка технології хліба з безглютенової сировини регіонального значення»

Членство у спеціалізованих радах:

Рецензензування:

  1. ЛУО ВЕНЬЦЗЮАНЬ (23 лютого 2023 р.). https://science.snau.edu.ua/golovna/luo-venczyuan/.
  2. ЦЮ СЯОЦЗІНЬ (23 березня 2023 р.). https://science.snau.edu.ua/golovna/cyu-syaoczin-2/
  3. ГУО ЛІПІНЬ (21 квітня 2023 р.). https://science.snau.edu.ua/golovna/guo-lipin-2/
  4. Синенко Т.П. (26 липня 2023 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/sinenko-tetyana-pavlivna/.
  5. ЛЮ ЯНЬ (22 листопада 2023 року). https://science.snau.edu.ua/golovna/lyu-yani/.
  6. Шань Фейфей (26 січня 2024 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/shan-fejfej/

Опонування: Очеретна А.В. НУХТ. (14 грудня 2023). https://nuft.edu.ua/naukova-diyalnist/aspirantura-doktorantura/?active=zaxisti-doktoriv-filosofiyi

 Підвищення кваліфікації:

  1. Cтажування з 01.02.2019 по 26.02.2019 року за науковою програмою «Інноваційні технології у виробництві харчових продуктів» (м. Швайнфурт, Німеччина) в обсязі 180 годин (6 кредитів). Сертифікат №005/19-U-N-1;
  2. Підвищення кваліфікації в Сумському національному аграрному університеті (06.04.2020 -10.04.2020) в обсязі 30 годин (1 кредит). Тема: «Забезпечення якості вищої освіти». Сертифікат № НПП20021.
  3. Підвищення кваліфікації за програмою семінару-тренінгу «Франдрайзинг. Написання проєктів. Успішні кейси» (6-7 жовтня 2020 р.) в обсязі 8 годин (0,26 кредита). Сертифікат №000112.
  4. Вебінар науково-методичного центру вищої та фахової перед вищої освіти «Контроль параметрів технологічних процесів у системі НАССР», 2 год, 28 квітня 2022 року.
  5. Навчальний тренінг університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф «Metods of simplified Program planning and automation of enterprise planning processes using the MAX software», 180 год (6 кредитів), 11 квітня-8 травня 2022.
  6. НУБіП України. Навчально-науковий інститут неперервної освіти і туризму. 31.10.-11.11.2022. Кількість кредитів - 2 (60 годин). Свідоцтво СС00493706/017681-22.
  7. Тренінговий проєкт «Grantwriter – III». Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України «Напрям Жан Моне в рамках Програми ЄС Еразмус+» (36 годин), 27-31 березня 2023 року.

 Керівництво науковою роботою студентів:

  1. Цирулик Р.В. «Науково-практичне обґрунтування доцільності використання бурякових цукатів у складі йогуртів» (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, 2019);
  2. Цьомка Н.В. «Впровадження безвідходних технологій переробки овочів як фактор зменшення негативного впливу на кліматичні умови Сумщини» (Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Інноваційні технології адаптації промислових регіонів до змін клімату»).

 Державні та відомчі нагороди:

  1. Грамота відділу у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради з нагоди 80-річчя заснування СТХП (№117-К від 28.10.2008 р.),
  2. Грамота Департаменту освіти і науки СОДА за високі досягнення у педагогічній роботі, вагомий внесок у справу виховання підростаючого покоління (№160 к/з від 07.10.2016 р.),
  3. Почесна грамота голови СОДА за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомі здобутки у науково-дослідній діяльності та з нагоди Дня науки (№74-К від 15.05.2020 р.),
  4. Відзнака ректора «Кращий науково-педагогічний працівник СНАУ» за високі показники у забезпеченні якості освітнього процесу протягом 2021-2022 навчального року (вересень 2022 року),
  5. Подяка Міністерства освіти і науки України за ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки України (2023 рік)
  6. Грамота СНАУ за сумлінну працю, високий професіоналізм, відповідальність та наполеглевість, вагомий внесок у розвиток вітчизняного виробництва високоякісних продуктів харчування, а також з нагоди Дня працівників харчової промисловості (2023 р.)
  7. Відзнака ректора за особливі досягнення в період воєнного стану у 2023 році. За покращення матеріальної бази факультету, а саме створення навчально-наукових лабораторій крафтових технологій та гастрономічних інновацій та технологій переробки рослинної сировини (2023 р.).

CV Samilyk Maryna