Самілик Марина Михайлівна

Завідувач кафедри технологій та безпеки харчових продуктів

Доктор технічних наук, професор

Експерт з акредитації освітніх програм національного агенства із забезпечення якості вищої освіти (від 17 вересня 2024 року)

Сільськогосподарський дорадник з питань розробки технології виробництва харчових продуктів, гастрономічних брендів і фестивалів ( від 17 вересня 2024 року)

Консультант центру бізнесу консультування Сумської області  www.4business.com.ua

ID Scopus:57217312425

ORCIDhttps://orcid.org/0000-0002-4826-2080

ID Web of Science: W-2450-2018,   AHE -3206-2022

Scholar google:https://scholar.google.com.ua/citations?user=O863XFUAAAAJ&hl=uk

Телефон : 0663786739

E-mail: m.samilyk@ukr.net,  Корпоративна пошта: maryna.samilyk@snau.edu.ua

Народилася у 1984 році у м. Суми, українка.

Освіта :

1999-2003 р.н. Сумський технікум харчової промисловості,

Спеціальність : Виробництво цукристих речовин, технік-технолог.

2003-2005 рр. Сумський національний аграрний університет (м. Суми)

Спеціальність:Технологія зберігання, консервування та переробки молока, інженер-технолог

2004–2007. Національний університет харчових технологій (м. Київ)

Спеціальність :Технологія цукристих речовин, спеціаліст з технології цукристих речовин

2008-2012 рр. Національний університет харчових технологій (навчання в аспірантурі без відриву від виробництва)

Спеціальність: Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв, кандидат технічних наук (від 3 квітня 2014 року)

Тема дисертації: « Підвищення ефекту політермічної кристалізації сахарози у перемішувачах-кристалізаторах »

2020 нар. - Сертифікат вільного володіння англійською мовою В2

2023 р. нар. Національний університет біоресурсів та природокористування (захист дисертації на здобуття наукового ступеня «доктор технічних наук»)

Спеціальність: Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв

Тема дисертації: «Наукове обґрунтування інновацій у процесах переробки рослинної сировини та її похідних продуктів»

Досвід роботи:

2004-2017р.: Сумський коледж харчової промисловості НУХТ, викладач спецдисциплін (категорія «вища»), завідувач кафедри виробництва цукристих речовин та полісахаридів.

2013 – 2020: Заочний факультет Національного університету харчових технологій у м. Суми, доцент (робота за сумісництвом)

01.09.2017 – 01.09.2018 – доцент кафедри технології молока та м'яса СНАУ.

01.09.2018 – 31.08.2020 – старший викладач кафедри технології молока та м'яса Сумського національного аграрного університету.

01.09.2020 – 07.09.2020 – доцент кафедри технології молока та м'яса Сумського національного аграрного університету.

07.09.2020 – дотепер – завідувач кафедри технологій та безпеки харчових продуктів СНАУ.

01.10.2022 – 31.12.2023 – провідний науковий співробітник СНАУ.

 Публікації Самілик М.М. за напрямками наукових тематик кафедри за 2019 -2024 н.рр.

Науково -технічні роботи, виконані на замовлення територіальних громад, фізичних та юридичних осіб ( науковий керівник ):

  1. "Консультування та супроводження механізмів розвитку Миколаївської територіальної громади у рамках реалізації стратегії регіонального розвитку Сумської області на 2021-2027 роки";
  2. «Створення умов з організації безпечного харчування в закладах освіти Миколаївської ОТГ»,
  3. «Розробка чотиритижневого сезонного меню відповідно до нових норм харчування» (для Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради);
  4. «Розробка нормативної документації (технічних умов) на виготовлення молока А2» (ПрАТ «ЮРІЯ»);
  5. «Розробка нормативної документації (технічних умов) на виготовлення кисломолочних напоїв А2» (ПрАТ «ЮРІЯ»);
  6. «Розробка нормативної документації (технічних умов) на виготовлення кисломолочних продуктів А2» (ПрАТ «ЮРІЯ»);
  7. «Розробка технології збагачення цукру» (ФОП «Ткачук А.М.»);
  8. «Обґрунтування доцільності переробки шовковиці чорної Mórus nígra L.» ФОП Гоголь Віталій Мирославович;
  9. «Розширення асортименту хліба ТМ «ПАН ПЕКАР»» ФОП Нагорний Ярослав Вячеславович;
  10. «Розробка чотиритижневого сезонного меню» Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області;
  11. «Консультування щодо розробки та впровадження системи НАССР» Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області.

Керівництво науковими напрямками:

НТР «Управління промисловими відходами харчових виробництв». (0121U111511, 2021-2024 р.р.);

НТР за державним замовленням на науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію «Розроблення технологій комплексної переробки рослинної сировини на харчові продукти» (№ ДЗ/125 - 2022 від 23 вересня 2022 р) (0122U200866, 2022-2023 р.р.).

НТР "Розробка технологій виробництва харчових продуктів з доданою вартістю на принципах сталого розвитку" (2024 -2028 рр.)

Технічні умови:

  1. Молоко А2 незбиране. Технічні умови. ТУ У 01.4-04718013-001:2020;
  2. Молоко коров’яче А2 питне. Технічні умови. ТУ У 10.5-04718013-003:2020;
  3. Йогурти А2. Технічні умови; ТУ У 10.5-04718013-004:2020;
  4. Сири м’які А2. Технічні умови. ТУ У 10.5-04718013-005:2020.
  5. Йогурти А2. ТУ У 01.4-00447853-016:2022;
  6. Кефір А2. ТУ У 10.5-00447853-017:2022;
  7. Молоко А2 збагачене. Технічні умови. ТУ У 10.5-04718013-010:2023;
  8. Сніданки сухі з підвищеною біологічною цінністю. Технічні умови. ТУ У 10.6-04718013-006:2023
  9. Цукор вітамінізований пресований. Технічні умови. ТУ У 10.8-04718013-009:2023
  10. Хліб пшеничний з подовженим терміном зберігання. Технічні умови. ТУ У 10.7-04718013-008:2023
  11. Вироби макаронні з підвищеним вмістом харчових волокон. Технічні умови. ТУ У 10.7-04718013-007:2023

Технологічні інструкції на виготовлення харчових продуктів:

  1. Виробництво овочевих цукатів. ТІ 01.4-04718013-001:2022,
  2. Виробництво рослинних порошків із похідних переробки ягід (калини, бузини, обліпихи, горобини)ТІ 01.4-04718013-002:2022,
  3. Виробництво вітамінізованих сиропів. ТІ 01.4-04718013-003:2022,
  4. Виготовлення вітамінізованого пресованого цукру. ТІ 01.4-04718013-007:2023,
  5. Виготовлення хліба з продовженим терміном придатності. ТІ 01.4-04718013-004:2023,
  6. Виробництво сухих сніданків із підвищеною біологічною цінністю. ТІ 01.4-04718013-006:2023,
  7. Виробництво макаронних виробів із підвищеним вмістом харчових волокон. ТІ 01.4-04718013-005:2023.

Патенти:

  1. ТЕПЛООБМІННИК ДЛЯ САХАРНОГО УТФЕЛЮ. Патент на винахід. Номер патенту 108431. Номер заявки Опубліковано 27.04.2015, бюл. №8/2015.
  2. ТЕПЛООБМІННИК ДЛЯ САХАРНОГО УТФЕЛЮ. Патент на корисну модель Номер патенту Номер заявки U201312344. Опубліковано 25.02.2014, бюл. №4/2014.
  3. СПОСІБ КРИСТАЛІЗАЦІЇ САХАРНОГО УТФЕЛЮ ПОСТІННЬОГО СТУПЕНЯ. Патент на корисну модель Номер патенту 80292 Номер заявки Опубліковано 27.05.2013, бюл. №10/2013.
  4. ЙОГУРТ ІЗ БУРЯКОВИМИ ЦУКАТАМИ. Патентний номер Патент на корисну модель. Номер заявки U201911514. Опубліковано 25.06.2020, бюл. №12/2020.
  5. ПАСТА НА ОСНОВІ ПРИСНОВОДНИХ МОЛЮСЬКІВ. Патент на винахід. Номер патенту 124 558. Номер заявки. a201911513. Опубліковано 05.10.2021, бюл. №40/2021.
  6. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ ЦУКАТІВ З КОРЕНЕПЛОДІВ. Патент на винахід. Номер патенту 125733. Номер заявки a202002540. Опубліковано 25.05.2022, бюл. №.
  7. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ МАСІ СИРКОВОЇ СОЛОДКОЇ [UA]. Патент на винахід. Номер патенту Номер заявки a202002541. Опубліковано 25.05.2022, бюл. №.
  8. СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ МОЛОКА А2 ПИТНОГО. Патент на винахід. Номер патенту. Номер заявки a202006473 Опубліковано 13.04.2022, бюл. №15/2022.
  9. СПОСІБ ВИРОБНИЦТВА СИРУ М'ЯКОГО СИРОВАТКОВОГО «Карамелька». Патент UA 152392 МПК A23C 19/068 (2006.01) A23C 21/06 (2006.01). № U202200493; заявл. 07.02.2022; опубл. 25.01.2023, Бюл. №4, 2023р.

Навчальні дисципліні:

СВО «Бакалавр»

     Процеси та апарати харчових виробництв

     Гастрономічні інновації

     Гастрономічний туризм

     Екотехнології у виробництві харчових продуктів

СВО «Магістр»

     Науково-дослідна робота

     Заснування бізнесу у харчовій промисловості

СВО «Доктор філософії»

     Нетрадиційна продовольча сировина

     Тепломасообмінні процеси та біохімічні перетворення у харчових системах

Керівництво аспірантами:

  1. Цзін Сюаньсюань "Розробка технології кисломолочних напоїв збагачених харчовими волокнами" (захист 29 червня 2023 року).
  2. Цирулік Р.В. «Розробка технології збагаченого молока А2»
  3. Ткачук М.О. «Розробка технології збагачення цукру із використанням побічних продуктів виробництва цукатів».
  4. Носик М.І. «Розробка технології безалкогольного напою з використанням продуктів переробки дикорослих рослин».
  5. Корнієнко Д.А. «Розширення асортименту цукрів з функціональними властивостями».
  6. Ілляшенко Я.І. «Розроблення технології комплексного використання рябини чорноплідної та продуктів її перероблення».
  7. Демидова Є.В. «Розробка технологій функціональних порошків на основі похідних переробок ягід».
  8. Нагорній Я.В. «Розробка технології хліба з безглютенової сировини регіонального значення»

Членство у спеціалізованих радах:

Рецензензування:

  1. ЛУО ВЕНЬЦЗЮАНЬ (23 лютого 2023 р.). https://science.snau.edu.ua/golovna/luo-venczyuan/ .
  2. ЦЮ СЯОЦЗІНЬ (23 березня 2023 р.). https://science.snau.edu.ua/golovna/cyu-syaoczin-2/
  3. ГУО ЛІПІНЬ (21 квітня 2023 р.). https://science.snau.edu.ua/golovna/guo-lipin-2/
  4. Синенко Т.П. (26 липня 2023 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/sinenko-tetyana-pavlivna/.
  5. ЛЮ ЯНЬ (22 листопада 2023 року). https://science.snau.edu.ua/golovna/lyu-yani/.
  6. Шань Фейфей (26 січня 2024 року) https://science.snau.edu.ua/golovna/shan-fejfej/

Опонування :

       1.Очеретна О.В. НУХТ. (14 грудня 2023 року). https://nuft.edu.ua/naukova-diyalnist/aspirantura-doktorantura/?active=zaxisti-doktoriv-filosofiyi

 Підвищення кваліфікації:

  1. Cтажування з 01.02.2019 до 26.02.2019 року за науковою програмою «Інноваційні технології у виробництві харчових продуктів» (м. Швайнфурт, Німеччина) в обсязі 180 годин (6 кредитів). Сертифікат №005/19-UN-1;
  2. Підвищення кваліфікації у Сумському національному аграрному університеті (06.04.2020 -10.04.2020) в обсязі 30 годин (1 кредит). Тема: Забезпечення якості вищої освіти. Сертифікат № НПП20021.
  3. Підвищення кваліфікації за програмою семінару-тренінгу «Франдрайзинг. Написання проектів. Успішні кейсі» (6-7 жовтня 2020 р.) в обсязі 8 годин (0,26 кредиту). Сертифікат №000112.
  4. Вебінар науково-методичного центру вищої та фахової перед вищої освіти «Контроль параметрів технологічних процесів у системі НАССР», 2 рік, 28 квітня 2022 року.
  5. Навчальний тренінг університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф «Metods of simplified Program planning and automation of enterprise planning processs using the MAX software», 180 рік (6 кредитів), 11 квітня-8 травня 2022 року.
  6. НУБіП України. Навчально-науковий інститут неперервної освіти та туризму. 31.10.-11.11.2022. Кількість кредитів – 2 (60 годин). Свідоцтво СС00493706/017681-22.
  7. Тренінговий проект "Grantwriter - III". Рада молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України «Напрям Жан Моне в рамках Програми ЄС Еразмус+» (36 годин), 27-31 березня 2023 року.
  8. Навчання за Програмою базової підготовки сільськогосподарських дорадників і експертів дорадників проведене НУБіП України. з 20.03.2024 по 05.04.2024 в обсязі 180 годин (6 кредитів). Свідоцтво СС00493706/021750-24.
  9. Курси «Експерт з акредитації освітніх програм: онлайн тренінг» та «Як написати якісний звіт про результати акредитаційної експертизи освітньої програми», надані Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus. (Сертифікат виданий 27.06.2024, https://certs.prometheus.org.ua/cert/7941b07d56104cc8b56cbd6bfcd609dc)

 Керівництво науковою роботою студентів:

  1. Цирулик Р.В. «Науково-практичне обґрунтування доцільності використання бурякових цукатів у складі йогуртів» (ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, 2019);
  2. Цьомка Н.В. «Впровадження безвідходних технологій переробки овочів як чинник зменшення негативного впливу на кліматичні умови Сумщини» (Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Інноваційні технології адаптації промислових регіонів до змін клімату»).

 Державні та відомчі нагороди :

  1. Грамота відділу у справах сім'ї, молоді та спорту міської ради з нагоди 80-річчя заснування СТХП (№117-К від 28.10.2008 р.),
  2. Грамота Департаменту освіти та науки СОДА за високі досягнення у педагогічній роботі, вагомий внесок у справу виховання підростаючого покоління (№160 к/з від 07.10.2016 р.),
  3. Почесна грамота голови СОДА за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомі досягнення у науково-дослідній діяльності з нагоди Дня науки (№74-К від 15.05.2020 р.),
  4. Відзнака ректора «Найкращий науково-педагогічний працівник СНАУ» за високі показники в забезпеченні якості освітнього процесу протягом 2021-2022 навчального року (вересень 2022 року),
  5. Подяка Міністерства освіти і науки України за ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов'язків та вагомий внесок у розвиток сфери освіти і науки України (2023 рік)
  6. Грамота СНАУ за сумлінну працю, високий професіоналізм, відповідальність та наполегливість, вагомий внесок у розвиток вітчизняного виробництва високоякісних продуктів харчування, а також з нагоди Дня працівників харчової промисловості (2023 р.)
  7. Відзнака ректора за особливі досягнення в період воєнного стану у 2023 році. За покращення матеріальної бази факультету, а саме створення навчально-наукових лабораторій крафтових технологій та гастрономічних інновацій та технологій переробки рослинного сировини (2023 р.).

CV Samilyk Maryna