Доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів
Кандидат сільськогосподарських наук
ORCID https://orcid.org/0000-0002-0201-0769
Scholar.google https://scholar.google.com/citations?user=PcknxRgAAAAJ&hl=ru&oi=sra
E-mail: bolgova_1981@i.ua, корпоративна пошта: natalia.bolhova@snau.edu.ua
Освіта:
В 2003 р. закінчила Сумський національний аграрний університет. У цьому ж році вступила до аспірантури за спеціальністю 06.02.01 - розведення та селекція тварин, яку закінчила у 2006 році.
В 2009 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Селекційно-генетична оцінка проміжних генотипів української бурої молочної породи, що створюється» за спеціальність 06.02.01 – розведення та селекція тварин. Науковий керівник – Бондарчук Лариса Володимирівна, доцент, к.с.-г.н.
Доцент кафедри технології молока і м’яса, атестат 12ДЦ №044361 від 29.09.2015
Сертифікат вільного володіння німецькою мовою В2 (2020)
Досвід роботи:
З 2006 року працювала на посадах: асистент, старший викладач, доцент кафедр.
З 2022 року по теперішній час: Сумський національний аграрний університет, декан факультету харчових технологій, доцент кафедри технологій та безпечності харчових продуктів.
Наукова робота:
Напрями наукових досліджень: Інноваційні технологічні рішення у виробництві харчової продукції. Розробка функціональних молочних продуктів.
Список публікацій Болгової Н.В.
Патенти:
- Патент UA 152390 МПК A23C19/00 A23C19/093 Спосіб виробництва виробу сиркового з соняшниковим ізолятом / Болгова Н.В., Хмелюк Т.А..; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u202103945; заявл. 07.07.2021; опубл. 25.01.2023, Бюл. № 4, 2023р.
- Патент UA 152392 МПК A23C 19/068 (2006.01) A23C 21/06 (2006.01) Спосіб виробництва сиру м’якого сироваткового «Карамелька» / Ладика В.І., Болгова Н.В., Самілик М.М., Соколенко В.В., Назаренко Ю.В.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u202200493; заявл. 07.02.2022; опубл. 25.01.2023, Бюл. № 4, 2023р.
- Патент UA 146779 МПК A23С 19/072 (2006.01) Спосіб виробництва сиру напівтвердого типу чеддер «Ніч» / Болгова Н.В., Цигура В.В; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2020 06237; заявл. 28.09.2020; опубл. 18.03.2021, Бюл. № 11, 2021р.
- Патент UA 141394 МПК A23С 19/08 (2006.01) Спосіб виробництва сиркової пасти «Часничок» / Болгова Н.В., Губа С.О., Цигура В.В., Єресь І.О.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2019 08777; заявл. 22.07.2019; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7, 2020р.
- Патент UA 141397 МПК (2020.01) A23С, А23С 19/08 (2006.01) Спосіб виробництва плавленого сиру з сухим харчовим екстрактом листя волоського горіха / Болгова Н.В., Губа С.О., Цигура В.В., Кревсун К.В., Хмелюк Т.А.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2019 08781; заявл. 22.07.2019; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7, 2020р.
- Патент UA 141396 МПК (2020.01) A23С 19/00 Спосіб виробництва плавленого сиру з йодказеїном / Болгова Н.В., Губа С.О., Цигура В.В., Галета Ю.С., Хмелюк Т.А.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2019 08780; заявл. 22.07.2019; опубл. 10.04.2020, Бюл. № 7, 2020р.
- Патент UA 136433 МПК A23С 19/08 (2006.01) A23L 29/256 (2016.01) Спосіб виробництва плавленого сиру з ламінарією / Болгова Н.В., Байдак М.О.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2018 12093; заявл. 06.12.2018; опубл. 27.08.2019, Бюл. № 16, 2019р.
- Патент UA 131020 МПК (2018.01) A23С 19/00 A23С 19/076 (2006.01) Спосіб виробництва сиру м’якого з ламінарією / Болгова Н.В.; заявник Сумський національний аграрний університет. – № u 2018 05313; заявл. 14.05.2018; опубл. 10.01.2019, Бюл. № 1, 2019р.
Технічні умови:
- Сметана А2. Технічні умови.
- Кефір А2. Технічні умови.
- Молоко коров’яче А2 питне.
- Йогурти А2. Технічні умови.
Керівництво науковою роботою студентів:
- International Competition of Student Scientific Works “Black Sea Science 2023”. І місце Serhii Chernyshov, Work Title «Improvement of the technology of meat pastry semi-finished products using gluten-free vegetable raw materials». Supervisor(s): Anna Helikh, Nataliia Bolhova.
Підвищення кваліфікації:
- International improvement of qualification (webinar) of the topic: “Non-formal education in the training of masters and doctors of philosophy (PhD) students in the countries of the European union and Ukraine”, certificate, Nr16328, 09.10.2023, October 2-9. 2023, 1.5 ECTS (45 hours)
- Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, сертифікат, № 101048055-14-216, тема «Академічна доброчесність як рушійна сила підвищення якості освіти: кейси акредитаційної експертизи», 14-16 червня 2022р., 0,5 кредиту (15 год)
- Міністерство агарної політики та продовольства України, Прямуємо разом, EU4SaferFood, сертифікат, виданий 29.10.2023, тема «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР».
- Навчальний центр керівників проектів PROFI CLUB, сертифікат, №05559, тема "Гігієна і санітарія для працівників сфери громадського харчування", 21.04.2023р
- Weihenstephan-Triesdorf, certificate, Nr 57565498, “Methods of simplified Program planning processes using the MAX software”, 11 April – 8 Mar 2022, 6 ECTS (180 hours)