Перелік наукових досліджень, що виконуються викладачами кафедри ТХ
Патенти Монографії
Наукові публікації за 2017 рік
Статті, тези у фахових виданнях:
- Бідюк Д.О. Аналітичне обґрунтування та моделювання технологій сушеної харчової продукції з органічної овочевої та плодово-ягідної сировини / Д.О. Бідюк, Л.М. Пономарьова, Т.І. Маренкова, Ф.В. Перцевой // Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Механіко-технологічні системи та комплекси, № 33(1255). – 2017. – С. 99-107.
- O.O.Tolbatova. Analysis of the relevant problems of food prodaktion sphere. / O.O. Tolbatova T.I. Marenkova, I.A. Shekhovtsova. // Міжнародний науково-технічний журнал «Вимірювальна та обчислювальна техніка в технологічних процесах. Українська технологічна академія, 2017 м. Хмельницький № 4 2017.– С.105-108.
- Авхачова М. О. Удосконалення технології самбуку з використанням льняного жмиху / Авхачова М. О., Мельник О. Ю. // Факультет харчових технологій : матеріали науково-практичної конференції викладачів, аспірантів та студентів Сумського НАУ, 2017 р. – С.: СНАУ, 2017.- с.145
- Інноваційні підходи до створення харчових плівкоутворюючих гідрогелів / Кондратюк Н.В., Степанова Т.М. – Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів» / Збірник тез доповідей, (м. Одеса, 25-30 вересня 2017 р.) – 2017. – С. 87.
- Науково-практичні аспекти виробництва харчових наноплівок на основі композицій уронатних полісахаридів/ Кондратюк Н.В., Пивоваров Є.П., Степанова Т.М. – Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів» / Збірник тез доповідей, (м. Одеса, 25-30 вересня 2017 р.) – 2017. – С. 88.
Наукові публікації за 2018 рік
Статті, тези у фахових виданнях:
- Кошель О.Ю. Аналітичне обґрунтування та вибір бінарної комбінації полісахаридів для термостійких молоковмісних начинок / О.Ю. Кошель, Ф.В. Перцевой, Д.О. Бідюк, // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. Наук. Пр./ відпов. Ред. О.І. Черевко.– Харків: ХДУХТ,2018. – Вип. 1(27). – С. 122-133.
- Перцевой Ф.В. Вивчення впливу технологічних чинників на процес структуроутворення розчинів желатину / Ф.В. Перцевой, Д.К. Душенок, Д.О. Бідюк, Т.І. Маренкова // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Вип. 18. Т. 1 – Мелітополь: ТДАТУ, 2018. – с. 229-235
- Перцевой Ф.В. Дослідження впливу технологічних параметрів отримання гелів на основі білків тваринного походження на їх структурно-механічні властивості / Ф.В. Перцевой, Д.О. Бідюк, Д.К. Душенок // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. Наук. Пр./ відпов. Ред. О.І. Черевко.– Харків: ХДУХТ, 2018. – Вип. 1(27). – С. 43-54.
- Перцевой Ф.В. Оптимізація співвідношення полісахаридів у синергетичних комбінаціях «сульфатований полісахарид – конжаковий глюкоманнан» / Перцевой Ф.В., Бідюк Д.О., Душенок Д.К., Маренкова Т.І. // Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Т. 29 (68), № 6 2018, Ч.2. – Київ. – С. 124-128
- Перцевой Ф.В. Залежність міцності структури гелів на основі бінарної комбінації полісахаридів від технологічних факторів / Перцевой Ф.В., Бідюк Д.О., Кошель О.Ю., Журахов В.А. // Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Т. 29 (68), № 6 2018, Ч.2. – Київ. – С. 129-132
- Перцевой Ф.В. Оптимізація співвідношення полісахаридів у синергетичних комбінаціях «сульфатований полісахарид-конжаковий глюкоманнан» / Ф.В. Перцевой, Д.О. Бідюк Д.К. Душенок, Т.І. Маренкова // Вчені записки / Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського – Серія технічні науки. Т 29 (68) № 6 2018. Ч 2.– Київ 2018.– С. 224-229
- Кошель О.Ю. Залежність міцності структури гелів на основі бінарної комбінації полісахаридів від технологічних факторів Кошель О.Ю., Бідюк Д.О., Перцевой Ф.В., Журахов В.А. // Праці ТНУ– Том 29 968) Ч.2 №6 , 2018 – с. 129-132. стаття в базі «Scорus»
- Kondratjuk N. Prospects of amaranth using in the brine systems based on uronate polysaccharides / N. Kondratjuk, T. Stepanova // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. Сер. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів = Bulletin of the National Technical University “KhPI”. Ser. : Innovation researches in students’ scientific work : зб. наук. пр. – Харків : НТУ “ХПІ”, 2018. – № 40 (1316). – С. 67-72.
- Оптимізація базової рецептури желе плодово-ягідного на основі уронатного полісахариду і сухих концентратів соків / Кондратюк Н.В., Степанова Т.М., Буряк В.Г., Малецький М.В. Вісник НТУ«ХПІ». Серія: Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів, Харків : НТУ “ХПІ”, 2018. – № 18 (1294). – С. 45-52.
- Кошель О.Ю. Аналітичне обґрунтування та розробка моделей технології термостійкої молоковмісної начинки з використанням желатину / О.Ю. Кошель, Л.А. Кондрашина, Д.О. Бідюк, Ф.В. Перцевой, Д.О. Трофімов // Праці / Таврійський державний агротехнологічний університет – Вип. 18. Т 1 – Мелітополь: ТДАТУ, 2018.– С. 159-165.
- Бідюк Д.О. Обґрунтування технологічних параметрів отримання гелів на основі полісахаридів різного походження / Д.О. Бідюк, Д.К. Душенок, Ф.В. Перцевой, Т.І. Маренкова // Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Збірник наукових праць. Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. – Х.: НТУ «ХПІ». – 2018. – № 9 (1285). – С. 172-178
- Кондрашина Л.А. Розробка інноваційної стратегії технології збивного випеченого напівфабрикату з використанням желатину / Л.А. Кондрашина, О.Ю. Кошель, Д.О. Бідюк, Ф.В. Перцевой // Праці / Таврійський державний агротехнологічний університет – Вип. 18. Т 1 – Мелітополь: ТДАТУ, 2018.– С. 132-137.
- Медико-біологічні дослідження м’ясопродуктових виробів з рослинними наповнювачами. / Димитрієвич Л.Р., Маренкова Т.І. // Праці / Таврійський державний агротехнологічний університет – Вип. 18. Т 1 – Мелітополь: ТДАТУ, 2018.– С. 125-131.
- Розширення використання свинячої печінки й селезінки з оздоровчою метою. / Л.Р. Димитрієвич, Л.А. Скуріхіна, Т.І. Маренкова // «Проблеми та стан використання ГМО в харчових продуктах»: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 27-28 квітня 2018 р, м. Львів, Львівський інститут економіки і туризму, 2018. – С 148-154
- Кошель О.Ю. Аналітичне обґрунтування та розробка моделей технології термостійкої молоковмісної начинки з використанням желатину / О.Ю. Кошель, Л.А. Кондрашина, Д.О. Бідюк, Ф.В. Перцевой, Д.О. Трофімов // Праці ТДАТУ, Вип. 18. Т. 1. – 201 – С. 159-166.
- Кошель О.Ю. Використання модифікованого крохмалю в начинках для кондитерських виробів /О.Ю. Кошель, О.Ю. Мельник, Ф.В. Перцевой // Праці ТДАТУ, Вип. 18. Т. 1. – 2018 – С. 223-228.
- Кошель О.Ю. Розробка інноваційної стратегії технології збивного випеченого напівфабрикату з використанням желатину / О.Ю. Кошель, Л.А. Кондрашина, Д.О. Бідюк, Ф.В. Перцевой // Праці ТДАТУ, Вип. 18. Т. 1. – 2018 – С. 132-137.
- Дослідження плівок на основі уронатних полісахаридів методом диференційально-скануючої калориметрії/ Кондратюк Н.В., Пивоваров Є.П., Степанова Т.М., Мацук Ю.О.// Харчова наука і технологія – Одеса, 2018. – Т.12. – № 2 – С. 20-28.
- Підшкаралупна оболонка як цінний ресурс функціональних інгредієнтів / Степанова Т.М., Борджакова Ш. – Матеріали ІІ міжнародної конференції студентів та аспірантів «Сучасні технології харчових виробництв» / Збірник тез доповідей, (м. Дніпро, 17-18 травня 2018 р.) – 2018. – С. 69-72.
Scopus, WebofScience:
- Victoria Kasianchuk. Determination of honey geographic origin according to its elemental composition by the method of x-ray fluorescence // Victoria Kasianchuk, Oleksanda Number 2. Food Science and Technology. С 12-19.
- O.V Radchuk. Analisis of the actual aspects of food production sphere. / O.V Radchuk, O.O. Tolbatova, T.I. Marenkova. // International periodic scientific journal MODERN ENGINEERING AND INNOVATIVE TECHNOLOGIES. Issue №5, Part 3, october 2018. – С. 112-115.
Монографії:
- Видання монографії «Fats and Oils in Industry of Nutrution» англ. мовою (10 співавторів)
- Монографія «Технологія продукту сирного кисломолочного з використанням рослинного наповнювача емульсійного типу», автори: Бідюк Д.О., Гурський П.В., Шильман Л.З., Перцевой М.Ф., Обозна М.В., Маренкова Т.І., Гарнцарек Б.Ч., Гарнцарек З.Е., Перцевой Ф.В.
Госпдоговірна та бюджетна тематика
- Виконання госпдоговірної та бюджетної тематики «Удосконалення технологій ковбасних виробів з регульованими структурно-механічними властивостями, 01.09.2017-30.06.2018»
Наукові публікації за 2019 рік
Статті, тези у фахових виданнях:
- Кошель О.Ю./ Залежність індексу термостійкості термостабільної молоковмісної начинки від тривалості термостатування модельної системи/ Кошель О.Ю., Перцевой Ф.В. / Матеріали міжнародних науково-практичних конференцій «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві» та «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі». – К.: НУХТ, 2019 C. 121-122.
- Nan H.; Stepanova T. M.; Kondratjuk N. V.; Afanasiev O. V.; Sytnyk K. I. (2019) Vegetable protein blend technology for vegetarian sausages, Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі, 1(91), pp. 38-46.
- Мельник О.Ю., Шинкаренко К. О. Використання модифікованих крохмалів у виробництві сухих сумішей киселю функціонального призначення / О.Ю. Мельник, К.О. Шинкаренко // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Вип. 19, т.2. Мелітополь: ТДАТУ, 2019. С. 306-311.
- Мельник О.Ю., Вʼязовченко А.М. Удосконалення технології здобних хлібобулочних виробів функціонального призначення / О. Ю. Мельник, А. М. Вʼязовченко // THE SCIENTIFIC HERITAGE. № 28 (2018) Р.1. – Будапешт, 2018. – с. 45-50.
- Муляр А. В., Мельник О. Ю. Використання сумішей полісахаридів у виробництві структурованих начинок / А. В. Муляр, О. Ю. Мельник // Сборник научных трудов. ISCIENCE.IN.UA «Актуальные научные исследования в современном мире». Вып. 11(37) – Переяслав-Хмельницкий, 2018. – с. 144-149.
- Kondratiuk, N., Stepanova, T., & Chernushenko, O. (2019). Analysis of innovative technologies of hydrogels from uronate polysaccharides and biodegradable films on their basis. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies, 21(91), 100-103. https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9117
Scopus, WebofScience:
- Berhilevych. The study correlation between physicochemical properties, botanical oriqin and microbial contamination of honey from the south of Ukraine//O. Berhilevych, V. Kasianchuk, M Kukhtyn, L. Dimitrijevich, T. Marenkova. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences vol. 13, 2019, no. 1, p. 863-869 https://doi.org/10.5219/1179 Available online: 28 November 2019 at www.potravinarstvo.com © 2019 Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences,License: CC BY 3.0 ISSN 1337-0960
- Determining the effect of formulation components on the physical-chemical processes in a semi-finished flour whipped product under programmed changes in temperature / F. Pertsevoy, P. Gurskyi, L. Kondrashyna, L. Shilman, O. Melnyk, N. Fedak, S. Omelchenko, V. Kis, I. Lukjanov, T. Mitiashkina // Eastern European Journal of Enterprise Technologies. – 2019. – vol 6, no 11 (102), p. 49-56.
- O. Berhilevych. Construction of a method for predicting the number of enterobacteria in milk using artifical neural networks //O. Berhilevych, V. Kasianchuk, I. Chernetskyi, A. Konieva, L. Dimitrijevich, T. Marenkova. Східно-Європейський ЖУРНАЛ передових технологій. Technology and equipment of food production. 2/11 (98) 2019. С. 6-13.
Наукові публікації за 2020 рік
Статті, тези у фахових виданнях:
- Бідюк Д.О., Середа О.Г. Новий вид біорозкладувальної тари. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Т. 31 (70) № 2, 2020
- Боковець С.П., Перцевой Ф.В., Мельник О.Ю., Гурський П.В. Вивчення міцності гелів при додавані гліцерину. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету, Т. 10 № 2, 2020
- Особливості технології нового батончика шоколадного / С.П. Боковець, Ф.В. Перцевой, О.Ю. Мельник та ін. // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. / відпов. ред. О.І. Черевко. – Харків: ХДУХТ, 2020. – Вип. 2 (32). – С. 32-41.
Scopus, WebofScience:
- V.Kasianchuk. Specific features of accumulation of organochlorine pesticide residues in melliferous plant, bee pollen, and honey / V. Kasianchuk, O. Berhilevych, I.Negai, L. Dimitrijevich, T. Marenkova // Харчова наука і технологія / Food science and technology/ Volume 14 Issue 1/ 2020, – p.118-125
- Recent advances in modification of starch and its applications in China food industry / Deng Chunli, Shang Feifei, Liu Yan, Melnyk O., Luo Yanghe // THE SCIENTIFIC HERITAGE. № 47 (2020) Р.1. – Budapest, 2020. – с. 19-26.
- Sklyar Т.V., Lavrentyeva K.V., Lyholat О.А., Kondratjuk N.V., Stepanova Т.М. (2020) Monitoring the spread of antibiotic-resistant strains of sanitary-indicative microflora in market meat and dairy products, Journal of chemistry and technologies, 28(1), pp. 55-68. Стаття у виданні, яке входить у науковометричну базу Scopus
- Перцевой Ф.В., Исследование эмульгирующей способности пасты закусочной на основе творога нежирного Перцевой Ф.В., Гурський П.В., Кондрашина Л.А./ . Investigation of the emulsifying capacity of snack paste based on fatless cottage cheese [Text] / Р. Gurskiy, F. V. Pertsevoy, L. A. Kondrashyna // EUREKA: Life Sciences. – 2020. – No. 1. – P. 18-24.
- F. Pertsevoi, Development of technology for preparing the thermostable milk-containing filling and study of infrared spectra of its components / F. Pertsevoi, E. Koshel, S. Sabadash, M. Mashkin, V. Mohutova, V. Volokh // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2020. – 5/11 (107) – P. 25-31.
Патенти на винахід та корисну модель:
- Пат. на корисну модель № 139477 Україна. МПК А23С 19/08. Спосіб отримання сиру плавленого ковбасного / Перцевой Ф.В., Дроменоко О.Б Гурський П.В., Борисова А.О., Гарнцарек Б.Ч., Гарнцарек З.Е., Маренкова Т.І. Шильман Л.З.; заявник та патентовласник Харківський державний університет харчування та торгівлі, Сумський національний аграрний університет – № u 2019 06032; заявл. 31.05.2019.; опубл. 10.01.2020, Бюл. № 1. – 4 с.
- Патент на корисну модель 141398 Україна. МПК А23L 29/00. Композиція овочевої термостабільної начинки з використанням модифікованого крохмалю / Мельник О.Ю., Салій Ю.В.; заявник та патентовласник СНАУ-№ u 2019 08782; заявл. 22.07.2019.;опубл. 10.04.2020, Бюл. №7. – с.4.
- Кошель О.Ю., Перцевой Ф.В., Бідюк Д.О. Спосіб отримання круасанів «Смаколик»: патент на корисну модель 142462. Україна: МПК A21D13/16 A21D13/19», № u201911005; заявл. 08.11.2019.; опубл. 10.06.2020 р., Бюл. № 4.
- Кошель О.Ю., Перцевой Ф.В., Бідюк Д.О. Спосіб отримання здобного печива «Ладушка»: патент на корисну модель 141853. Україна: МПК A21D13/80 , № u201911010; заявл. 08.11.2019.; опубл. 27.04.2020 р., Бюл. № 3.
- Кошель О.Ю., Перцевой Ф.В., Бідюк Д.О. Спосіб отримання молоковмісної термостабільної начинки «Thermofilling»: патент на корисну модель 142668. Україна. МПК A23G3/46, № u 201911012; заявл. 08.11.2019.; опубл. 25.06.2020 р., Бюл. № 5.
- Пат. на корисну модель № 142666 Україна. МПК A21D8/06. Композиція інгредієнтів для булочок із пшеничного борошна з використанням водного екстракту Clitoria ternatea / Юфряков Я.О., Мельник О.Ю.; заявник та патентовласник Сумський національний аграрний університет – № u 2019 11008; заявл. 08.11.2019.; опубл. 25.06.2020, Бюл. № 12. – 4 с.
Монографії:
- Т.М. Stepanova, N.V.Kondratjuk (2020) Scientific aspects of food products technology based on alginate and pectin uronic acids, Sumy: Sumy National Agrarian University.